Το αυριανό δημοψήφισμα είναι ιστορικής σημασίας και παράλληλα μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τους περισσότερους. Ας δούμε λοιπόν, πως θα ψηφίσετε χωρίς να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιό σας.

Τι σύμβολο βάζουμε στο κουτάκι

Στο ειδικό τετράγωνο, στο κουτάκι, επιλέγουμε είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ και  βάζουμε σταυρό (+). Κανένα άλλο σύμβολο, ούτε το ν, ούτε Χ. Μόνο σταυρό. Σε διαφορετική περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα θεωρείται άκυρο.

Που ψηφίζουμε

Ψηφίζουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψηφίσαμε στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.  Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους, μόνο εάν είχαν υποβάλλει αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015 (αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα).

Δεν θα συμμετάσχουν οι ομογενείς, όμως για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 νέοι 18 ετών.

Μάθετε που ψηφίζετε

Αν δεν ξέρετε που ψηφίζετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην εφαρμογή “Μάθε που ψηφίζεις” στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Ή επικοινωνήστε με το υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Πως θα κινηθείτε

Αυτό το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, θα είναι δωρεάν, όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Τα ψηφοδέλτια

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια.

Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Προσοχή: Για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο πρέπει στο ‘τετράγωνο” να μπει μόνο σταυρός + και κανένα άλλο σύμβολο. Σε διαφορετική περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα θεωρείται άκυρο.

Πότε είναι νόμιμο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 – 9 το βράδυ.