Ένας μηχανισμός με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί νέα νευρικά κύτταρα για να βοηθηθεί  και να ανακτήσει ότι έχει καταστραφεί από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ανακαλύφθηκε πρόσφατα! Η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τους πάσχοντες από εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και τη νόσο του Πάρκινσον και του Huntington.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου τα οποία έχουν μπλοκαριστεί από κάποιον θρόμβο – το οποίο οδηγεί στην αχρήστευση των νευρικών κυττάρων. Η καταστροφή των ζωτικών κυττάρων του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τη σκέψη του ατόμου, τις κινητικές του λειτουργίες και τις  αισθητήριες ικανότητες του.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ακριβώς το πώς ο εγκέφαλος ανακτά αυτές τις προσβολές και μπορεί να δείξει τον δρόμο για νέες θεραπείες. Ερευνητές από τη Σουηδία βρήκαν ότι μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τα κύτταρα υποστήριξης, γνωστά ως αστροκύτταρα, αρχίζουν να σχηματίζουν νέα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τα αστροκύτταρα είναι ο μεγαλύτερος σε αφθονία τύπος κυττάρου στον ανθρώπινο εγκέφαλο και έχουν χαρακτηριστικό σχήμα αστεριού.

astrocyte1

Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές προκάλεσαν  εγκεφαλικά επεισόδια σε ποντίκια και μετά χρησιμοποίησαν γενετικές μεθόδους για να καθορίσουν ότι τα αστροκύτταρα σχηματίζουν ανώριμα νευρικά κύτταρα, τα οποία τελικά ωριμάζουν.

Ο καθηγητής Zaal Kokaia, μέλος της ερευνητικής ομάδας είπε:

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα αστροκύτταρα έχουν την ικανότητα να ξεκινήσουν μια διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Η Olle Lindvall, η οποία συνυπέγραψε την έρευνα, εξήγησε πως μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα να ωφελήσει τους πάσχοντες από εγκεφαλικό αλλά και από Πάρκινσον και της νόσου Huntington:

Ένα από τα βασικά καθήκοντα τώρα είναι να διερευνηθεί  κατά πόσον τα αστροκύτταρα μετατρέπονται επίσης σε νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο μετά από κάποια βλάβη ή ασθένεια. Είναι ενδιαφέρον, ότι ενώ είναι γνωστό ότι στον υγιή ανθρώπινο εγκέφαλο, τα νέα νευρικά κύτταρα σχηματίζονται στο ραβδωτό σώμα. Τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν εγείρουν την πιθανότητα ότι ορισμένα από αυτά τα νευρικά κύτταρα προέρχονται από τα τοπικά αστροκύτταρα.

Αν ο νέος μηχανισμός λειτουργεί και στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να ενισχυθεί, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά επίσης και για την αντικατάσταση των νευρώνων που έχουν πεθάνει, άρα και σε ασθενείς με άλλες διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και τη νόσο Huntington