Η κατάθλιψη και το άγχος ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχικής ασθένειας πολλές φορές φαίνεται αφόρητη. Αισθάνεσαι εξαντλημένος σωματικά και συναισθηματικά. Δεν θέλεις να κάνεις τίποτα άλλο απ’ το να απομονωθείς απ’ τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι εκείνες οι μαύρες μέρες που δεν θέλεις τίποτα και κανένα. Κι όμως σκέψου να είχε δύο μεγάλα, γλυκά καφέ μάτια να σε κοιτάνε και να σε παρακαλάνε να τα πας μια βόλτα; Και φυσικά αναφέρομαι σε αυτά του σκύλου. Ή σκέψου να είχες μια γάτα να κουλουριάζεται δίπλα σου και να ζητά τα χάδια σου;

Τα κατοικίδια ζώα, είτε είναι σκύλος είτε είναι γάτα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψυχής.

Το αισθάνονται όταν τους χρειάζεσαι

Έχουν απίστευτη διαίσθηση. Αν ξυπνήσεις με άγχος ο σκύλος σου θα το νιώσει. Κι αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά επίσης. Φαίνεται πως ξέρουν πότε χρειάζεσαι μια αγκαλιά ή ένα πενιχρό φιλί. Το νιώθουν.

Το “petting” αυξάνει τη χαλάρωση

Πολλές φορές σου προτείνουν χαλαρωτικές μυρωδιές, όπως η λεβάντα ή χαλαρωτική μουσική. Κι όμως δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα απ’ το να χαϊδεύεις απλώς τα κατοικίδιά σου. Και μόνο αυτή η κίνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος σου και να νιώθεις όχι μόνο μια γαλήνη και ειρήνη αλλά και πιο συνδεδεμένη με το κατοικίδιό σου.

Σε κρατάνε ενεργό

Ειδικά τα σκυλιά έχουν απίστευτη ενέργεια. Όταν δεν τους δίνεις σημασία και δεν τα βγάζεις βόλτα; Τα πράγματα θα χειροτερέψουν!
οπότε αναγκαστικά θα σε κάνουν να σηκωθείς απ’ τον καναπέ και να λάβεις και εσύ δράση. Δεδομένου ότι η άσκηση βοηθάει στη μείωση του άγχους θα νιώθεις πάντα καλύτερα όταν επιστρέφεις από μια βόλτα με τον σκύλο σου.

σκύλος

Σε κάνουν υπεύθυνο και σου δίνουν έναν σκοπό

Αν το σκεφτείς καλύτερα τα κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικά σαν τα μωρά. Εξαρτώνται εντελώς από εσένα. Πρέπει να τα ταΐζει, να τα πλένεις, να τα πηγαίνεις βόλτα. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με λόγια επομένως πρέπει να μάθεις να κατανοείς τις ανάγκες τους με άλλους τρόπους. Όταν λοιπόν σε παίρνει από κάτω σκέψου πως πρέπει να συντηρήσεις και να φροντίσεις το δικό σου μωρό.

Η αγάπη τους είναι αγνή και άνευ όρων

Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη απ’ αυτήν που έχει το κατοικίδιό σου για σένα. Η αγάπη ενός ζώου είναι διαφορετική. Το σκυλί σου σ’ έχει δει στα καλύτερα και στα χειρότερά σου. Σ’ έχει δει να χάνεις την ψυχραιμία σου, σε έχει δει να κλαις και να γελάς.Δεν έχει σημασία τι έχεις κάνει, τι έχεις πει και τι έχεις περάσει συνεχίζουν να σου δείχνουν την αγάπη τους.

γάτα και σκύλος

Είναι κατανοητό πως τα κατοικίδια δεν είναι για όλους ωστόσο για πολλούς είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής τους.
Ανεξάρτητα απ’ το πόσο χάλια ήταν η μέρα σου μπορούν πάντα να φέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπό σου.  Σου φέρνουν μια ανεξήγητη αίσθηση ευτυχία και σου δίνουν έναν ακόμη λόγο για να συνεχίσεις.

Photo: SOLOVYOVA VIA GETTY IMAGES, Moson Kuo/Moment/Getty Images