Ένα ακόμα πολύνεκρο μακελειό σημειώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, με τουλάχιστον 74 νεκρούς ανήμερα της Εθνικής Εορτής της χώρας. Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος. Φόβοι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 74 είναι οι νεκροί του νέου χτυπήματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Περί τους 150 είναι οι τραυματίες.

Αυτό είναι το τηλέφωνο του νοσοκομείου όπου μεταφέρονται οι τραυματίες: 0033 04 93 72 2222. 42 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξίζει να τονιστεί ότι έχει ενεργοποιηθεί το «Λευκό Σχέδιο», το οποίο τίθεται σε ισχύ όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός αριθμός τραυματιών προκειμένου να λειτουργήσουν εκτάκτως όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Το εν λόγω σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί και στις επιθέσεις στο Παρίσι.

nikaia

Την ώρα της επίθεσης ολοκληρώνονταν οι εορτασμοί για τη Βαστίλη στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ που είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

https://www.youtube.com/watch?v=bbdjb1ORcto

Αυξημένοι είναι οι φόβοι ότι πρόκειται για μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση, ενώ ο δήμαρχος της Νίκαιας κάλεσε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Βίντεο καταγράφει τον πανικό των ανθρώπων οι οποίοι έτρεχαν να ξεφύγουν αφότου το φορτηγό έπεσε με φόρα πάνω στο συγκεντρωμένο για τους εορτασμούς πλήθος.

nikaia

Ο οδηγός του φορτηγού σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΣ είναι νεκρός.

Παράλληλα υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι λογαριασμοί στο Τwitter που συνδέονται με τον ISIS αναπαράγουν φωτογραφίες και βίντεο απ’ το μακελειό, ενώ άλλοι λογαριασμοί φέρεται να γράφουν ότι η επίθεση είναι εκδίκηση για τον θάνατο του τζιχαντιστή Αλ Σισάνι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέστρεψε εκτάκτως στο Παρίσι και συγκαλεί σύσκεψη.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές ότι ο οδηγός πριν πέσει νεκρός άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Το AP κάνει λόγο ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο όπλα και χειροβομβίδες, επικαλούμενο τοπικό κυβερνήτη.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΣ:

Δεν υπάρχει σε εξέλιξη κατάσταση ομηρία. Ένας οδηγός οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο πλήθος. Εξουδετερώθηκε από την αστυνομία. Διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο οδηγός έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς που έχουν διαφύγει. Η αντιτρομοκρατική θα αναλάβει τις έρευνες

Photo: Reuters