Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μην παραγραφεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μετά από μία σειρά δηλώσεων του Τρύφων Αλεξιάδη, στις οποίες φαινόταν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει για το τι προτίθεται τελικά να κάνει με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ήρθε η αποσαφήνιση των προθέσεων έπειτα από σχετική ερώτηση του κ. Βρούτση.

Για την λίστα Λαγκάρντ από τις προγραμματικές δηλώσεις ήμουν σαφής.  Γι΄αυτό το θέμα, άλλωστε κατατέθηκε και σχετικός πίνακας. Επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων της  Λαγκάρντ και άλλων σοβαρών υποθέσεων, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να παρατείνει αυτές τις υποθέσεις κατά 1 χρόνο.

«Αυτά είπα για όποιες υποθέσεις εκδοθούν εντολές ελέγχου και για όσες υπάρχουν ήδη εισαγγελικές παραγγελίες να πάρουν παράταση παραγραφής. Όχι για όλες τις υποθέσεις αλλά για συγκεκριμένες» συμπλήρωσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζοντας, όμως την αναγκαιότητα να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι:

«Να κάνουμε όμως κάποια στιγμή την κουβέντα για το ποιοι έχουν τις ευθύνες για το ότι αυτές οι υποθέσεις έφτασαν στην ελεγκτική απαξίωση και για το πως ακριβώς έφτασαν στην σχεδόν παραγραφή τους. Όταν γίνει η συζήτηση θα απαντήσουμε στο τι κάναμε εμείς».

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι αυτή και αποτυπώθηκε στις προγραμματικές. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα φέρουμε και αντίστοιχη διάταξη.

 

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος σημείωσε: «Ο χρόνος παραγραφής των εγκλημάτων ορίζεται από τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος και το μέγεθος του».

Στην συνέχεια παρέμβαση έκανε ο κ. Κουτσούκος ζητώντας να αποσαφηνιστεί αν η νέα δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υποννοούσε ότι θα παραγραφούν 1581 υποθέσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ. 

Βόμβα έριξε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης γιατί με βάση τον πίνακα των προγραμματικών στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται 2062 ονόματα. Ο κ. Αλεξιάδης μας είπε ότι είναι πολιτική βούληση να μην παραγραφούν οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθούν εντολές ελέγχου και για όσες υπάρχουν ήδη εισαγγελικές παραγγελίες. Στον πίνακα που καταθέσατε υπάρχουν 481 ονόματα άρα 1581 υποθέσεις θα παραγραφούν; αυτό μας είπατε;

Στο τέλος του έντονου διαλόγου μέσα στην Βουλή τον λόγο πήρε ξανά ο Τρύφων Αλεξιάδης για να απαντήσει στον κ. Κουτσούκο και να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στο οποίο προτίθεται να κινηθε΄η Κυβέρνηση:

«Καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να μας απαντήσει γιατί υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, αυτή την 3ετία που χάθηκε η λίστα; Η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα με το υφιστάμενο πλαίσιο να ελέγξει τις υποθέσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. Και οι 2062 περιπτώσεις είναι σε εισαγγελική παραγγελία. Είναι υπό ελεγχό όλες. Δε θα ξεκινήσει ο έλεγχος σε όλες γιατί έχει βρεθεί ότι υπάρχουν ονόματα που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα ή δεν έχουν επιβαρυντικά στοιχεία. Η κυβέρνηση άνοιξε την υπόθεση και δεν πρόκειται να αφήσει να παραγραφεί καμία υπόθεση».

photos:Nick Paleologos / SOOC