Είκοσι τρεις πόλεις έχουν δηλώσει πρόθυμες να υποδεχθούν τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες που θα εγκαταλείψουν την έδρα του Λονδίνου μετά το Brexit και οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συμβούλιο της ΕΕ.

Για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αριθμεί σχεδόν 900 εργαζομένους, έχουν θέσει υποψηφιότητα 19 μητροπόλεις. Ενώ άλλες 8 έχουν δηλώσει υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Η επιλογή θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των 27  χωρών, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει τις υποψήφιες χώρες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου,.

Τα κριτήρια για την επιλογή είναι μεταξύ των άλλων η προσβασιμότητα, η παρουσία σχολείων για τα παιδιά των εργαζομένων, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην περίθαλψη.

Μια κάποια γεωγραφική ισορροπία στην κατανομή με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

Οι 27 χώρες είχαν την προθεσμία μέχρι εχθές Δευτέρα να υποβάλλουν μία και μόνο υποψηφιότητα για κάθε υπηρεσία.

Έτσι η Γαλλία πρότεινε τη Λίλ στον βορρά για τον EMA και το Παρίσι για την ΕΑΤ, η Γερμανία τη Βόννη και τη Φραγκφούρτη αντιστοίχως.

Το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία πρότειναν τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί επιστημονικά, επιβλέπει και πραγματοποιεί τους ελέγχους ασφαλείας των φαρμάκων για ιατρική και κτηνιατρική χρήση που διατίθενται εντός της ΕΕ.

Για τον ΕΜΑ συναγωνίζονται η Αθήνα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Μπρατισλάβα, το Βουκουρέστι, την Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Μιλάνο, το Πόρτο, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη, τη Μάλτα και το Ζάγκρεμπ.

Οι νικητές θα επωφεληθούν από τις αφίξεις εκατοντάδων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και από τις οικονομικές συνέπειες που απορρέουν απ’ αυτές.

Ο EMA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος από το 1995 στο Λονδίνο, παρήγαγε κρατήσεις για 30.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για πολυάριθμους επισκέπτες στη διάρκεια του 2015.

Η ΕΑΤ, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και είναι κι αυτή εγκατεστημένη στο Λονδίνο, απασχολεί περίπου 190 πρόσωπα και κρατήσεις για σχεδόν 9.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία γίνονται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες της.