Σεισμοί, Λιμοί, Καταποντισμοί, Φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών, σχολιάζουν δεικτικά κυβερνητικές πηγές.
Συμπληρώνουν πως είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας.
Με ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε εν τω μεταξύ η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ το ΕΣΡ, κάνει λόγο για ένα σχέδιο νόμου που φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη των θεμάτων που προκύπτουν.
Παππάς: Μόνο τον αριθμό και το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών θα καθορίζει ο υπουργός
O υπουργός Επικρατείας, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το «επιχείρημα» ότι το σήμα είναι ψηφιακό, οποιοσδήποτε μπορεί να εκπέμπει και άρα «δεν υπάρχει ανάγκη για δημοπρασία επειδή αυτό ισοδυναμεί με έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο».
«Ο ελληνικός λαός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχει αυτή η παραίνεση.Εάν δεν ισχύει αυτό, θα είμαστε στη διάθεση όλων για να συζητήσουμε το πώς μπορεί να βελτιωθεί», έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς.
«Θα πρέπει με λεπτομέρεια να συζητήσουμε για το τι μπορεί και τι πρέπει να ενσωματωθεί, και σε κλίμα ευρύτατων συναινέσεων. Είναι εφικτή μία συναίνεση πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο νομοθετικό αποτέλεσμα» είπε ο ίδιος.
Ο κ. Παππάς εξήγησε πως η μόνη αρμοδιότητα που μένει -επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- είναι ο αριθμός αδειών και το τίμημα, αποκρούοντας κατηγορηματικά τις κριτικές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το νομοθέτημα αυτό καθιστά τον υπουργό «παντοδύναμο». «Η συλλογιστική είναι να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες συλλογιστικές- να πάμε σε βιώσιμα σχήματα», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.
Το ΕΣΡ τάσσεται κατά του Ν. Παππά
«Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε και τόνισε από τις 16 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο είχε στείλει επιστολή στην οποία εξέθεταν δύο βασικές παρατηρήσεις: «Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας».
«Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας. Το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή» λέει χαρακτηριστικά το ΕΣΡ.
Σφοδρή επίθεση κατά της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), αλλά και της DIGEA έκανε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τις τηλεοπτικές άδειες.
Συζήτηση με άνεση χρόνου ζήτησε η ΝΔ
Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.
Διαμαρτυρία του Στάθη Παναγούλη
Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Ο κ.Παναγούλης χαρακτήρισε απαράδεκτη την διαδικασία που τηρήθηκε, όσον αφορά στην ενημέρωση του για το νομοσχέδιο, αφού, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η Επιτροπή του δόθησαν 342 σελίδες για να ενημερωθεί.
Ποιοι τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου:
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος, Δημήτρης Καρράς
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης