Πλανήτης φυλακή: Κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο με μουσική επένδυση!

LIKE US ON FACEBOOK

Πώς θα σου φαινόταν να διάβαζες το αγαπημένο σου βιβλίο και σε κάθε κεφάλαιό του να άκουγες παράλληλα το σχετικό τραγούδι; Φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Πλέον όχι (ακριβώς). Το πρώτο βιβλίο με μουσική επένδυση είναι πραγματικότητα. Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες κι έχει σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Ο “Πλανήτης φυλακή” αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται, αλλά και ακούγεται! Δεν είναι βιβλίο με μουσική, ούτε μουσική που συνοδεύεται από κείμενο. Είναι και βιβλίο και μουσική ταυτόχρονα! Κάθε κεφάλαιο έχει το δικό του track, ώστε να σε βάζει ακόμα περισσότερο μέσα στην ιστορία.

«Για να πάρεις το 100% από τον Πλανήτη φυλακή πρέπει να αλληλεπιδράσεις και με το κείμενο αλλά και με την μουσική και να τα συνδυάσεις. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να το κάνεις είναι πολλοί. Άλλοι διαβάζουν πρώτα και μετά ακούνε, άλλοι κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα! Μερικοί προχωράνε εναλλάξ: Μία ενότητα – ένα track, Δεύτερη ενότητα – δεύτερο track κ.λ.π.  Όπως και να το κάνεις, στο τέλος πάντοτε ακούγοντας το cd “βλέπεις” και την ιστορία να εκτυλίσσεται μπροστά σου!», μου εξηγεί ο Γιώργος Τιάκας και ανυπομονώ να το διαβάσω.
britney

Ο Γιώργος Τιάκας είναι καθηγητής θετικών επιστημών (Φυσικής και Μαθηματικών) στον ιδιωτικό τομέα, συνθέτης και στιχουργός. Είναι επίσης δημιουργός του συγκροτήματος “Χρονίρ”, που πρόσφατα συμπλήρωσε 15 χρόνια ζωής και των τραγουδιών του. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ασχολίες του, βρήκε λίγο χρόνο για να μιλήσει στο iPop για το βιβλίο του “Πλανήτης Φυλακή”.

 1. Σε τι αναφέρεται το βιβλίο;
 2. Είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με σκοτεινές ατμόσφαιρες και δυνατές σκηνές, που περιγράφει την ζωή των ανθρώπων του επόμενου αιώνα. Mind control και κοινωνική μηχανική. Εξελιγμένη τεχνολογία και η χρήση της… Αφύπνιση αλλά και καταδίωξη. Ένα ταξίδι στο μέλλον με ρεαλισμό και αλληγορία, με προεκτάσεις σημερινών καταστάσεων στον χρόνο και εκπλήξεις.
 3. Πώς προέκυψε αυτή ιδέα;
 4. Η ιδέα ήρθε αυθόρμητα και απρόσμενα. Είχα μόλις ολοκληρώσει ένα τραγούδι που προοριζόταν για τον επόμενο δίσκο του συγκροτήματος Χρονίρ. Όταν άκουσα το τραγούδι τελειωμένο ένιωσα πολύ διαφορετικά. Είχε την δική του υπόσταση. Ήταν κάτι άλλο. Άρχισα να “χτίζω” μουσικά λοιπόν ένα έργο, προσθέτοντας και άλλες συνθέσεις και η διαδικασία αυτή με πήγε άλλου. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να “στριμώξω” όσα έβγαιναν από μέσα μου σε τετράστιχα. Θα το κάνω βιβλίο είπα λοιπόν και μάλιστα με soundtrack !
 5. Είσαι καθηγητής και μουσικός. Γράφεις στίχους και μουσική, ξέρεις τους νόμους της φυσικής, ήταν το “πάντρεμα” των ενδιαφερόντων σου;
 6. Κάτι που βγαίνει από τον εσωτερικό σου κόσμο είναι ασφαλώς ένα πάζλ των πραγμάτων με τα οποία καταπιάνεσαι… Οι θετικές επιστήμες βέβαια έχουν και άμεση σχέση με την μουσική.Η φυσική από την μία μελετάει και περιγράφει τους ήχους, ως κύματα που διαδίδονται στα υλικά μέσα. Διαμορφώνει τον τρόπο κατασκευής, όσον αφορά το σχήμα και τα υλικά με τα οποία παραδοσιακά φτιάχνονται όλα τα όργανα. Στα πιο σύγχρονα όργανα όπως η ηλεκτρική κιθάρα, χρησιμοποιούνται οι αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού για την παραγωγή του ήχου. Τέλος στα synthesizer γίνεται “χαμός” με τις μαθητικές συναρτήσεις που μεταβάλεις για να δημιουργήσεις από το μηδέν τους ήχους σου. Η ιδιότητα του καθηγητή από την άλλη σου δίνει τα εργαλεία διαχείρισης του λόγου. Ακόμα, οι θετικές επιστήμες βασίζονται στην τεκμηρίωση και στους τρόπους με τους οποίους καταλήγεις σε συμπεράσματα. Έχεις λοιπόν τεκμηριωμένο λόγο που απαιτείται γενικότερα, αλλά και στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας ειδικότερα. Όλο το project όμως είναι και αποτέλεσμα χρόνιων σκέψεων πάνω στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο.
 7. Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σου;
 8. Απευθύνεται…. σε όλους! Η ανάγνωση του βιβλίου μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα. Μπορείς να κάνεις ένα φανταστικό ταξίδι στον επόμενο αιώνα και να καταδυθείς στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της ιστορίας που αφηγείται. Κατόπιν, έχοντας “νωπή” την αύρα του διηγήματος, μπορείς να αφεθείς στο μουσικό μέρος αυτού του έργου. Μπορείς όμως, αν θέλεις, να εμβαθύνεις στους προβληματισμούς που γεννιούνται καθώς ξετυλίγεται η αφήγηση, ακόμα και να φιλοσοφήσεις.Διαλέγεις λοιπόν: Ψυχαγωγία με άφθονο σασπένς και δυνατές κινηματογραφικές σκηνές ή κριτική σκέψη ή φιλοσοφία ή όλα μαζί. Όπως βγαίνει στον καθένα…
 9. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλες χώρες, σωστά; Και στην Ελλάδα σίγουρα όχι.
 10. Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια concept albums, δηλαδή δίσκοι που όλα τα τραγούδια τους αναφέρονται σε μία ιστορία χωρίς όμως βιβλίο. Υπάρχουν βιβλία ποίησης που έχουν cd με την μελοποίηση των ποιημάτων τους. Βιβλίο όμως με μουσική και στιχουργία που ακολουθεί “στενά” την αφήγηση από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη δεν υπάρχει. Οι δεκαεφτά νοηματικές ενότητές του έχουν τα δεκαεφτά αντίστοιχα track στο cd και όπως είπαμε παραπάνω το ένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο.
 11. Μου έχεις κεντρίσει το ενδιαφέρον. Πότε θα μπορέσουμε να το διαβάσουμε; Πότε θα κυκλοφορήσει ο “Πλανήτης Φυλακή”;
 12. Θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου από τις εκδόσεις Εντύποις. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:30 στο καφέ Theatro άνωθεν του Βασιλικού Θεάτρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν εκλεκτοί φίλοι από τον χώρο της μουσικής και του βιβλίου.
 13. Πώς αντέδρασαν όσοι τους είπες για το βιβλίο σου;
 14. Αυτό είχε πλάκα! Κάποιοι νόμιζαν προφανώς λόγω της ενασχόλησης μου με την διδασκαλία, ότι έγραψα κάποιο βιβλίο μαθηματικών ή φυσικής. Κάποιοι άλλοι δεν το πίστευαν. Στο τέλος, μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις, η αντίδραση ήταν μία: έκπληξη!
 15. Το έχει διαβάσει κάποιος δικό σου άνθρωπος; Τι σου είπε;
 16. Έχει διαβαστεί από άτομα του στενού περιβάλλοντος μου αλλά και γνωστούς μου που είναι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Έχει διαβαστεί και από κάποιος μουσικούς. Το βρήκαν εξαιρετικό και είπαν ότι θα ήθελαν πάρα πολύ να το δουν σε κινηματογραφική μεταφορά!!

Γιατί όχι, θα πω κι εγώ!!!

Ο Γιώργος Τιάκας έχει στο ενεργητικό του 6 δισκογραφικές δουλειές που μπορείτε να βρείτε στο www.reverbnation.com/xronir . Συνεργάζεται σε ζωντανές εμφανίσεις με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και Νίκο Ζιώγαλα. Επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «ΡΟΚ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» που βγαίνει στον αέρα της Θεσσαλονίκης κάθε Κυριακή για περισσότερα από δέκα χρόνια στον City International 106.1 Fm.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved