Για καθυστέρηση της διεξαγωγής της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, λόγω των επικείμενων εκλογών, κάνουν λόγο πληροφορίες που έρχονται τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, η πρώτη αξιολόγηση (review) του νέου προγράμματος της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.Ωστόσο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα, ενόψει της νέας προσφυγής στην κάλπη, το σενάριο, από πλευράς των δανειστών, για χρονική μετάθεση της αξιολόγησης κυκλοφορεί ολοένα και πιο έντονα.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές – και η πολιτική αβεβαιότητα που παραδοσιακά τις συνοδεύει – να έχουν αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα για το ελληνικό χρέος και την προοπτική αναδιάρθρωσής του.

Να υπενθυμίσουμε ότι για καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης και ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.