Κάλεσμα στους πολίτες να προσευχηθούν απηύθυνε την Πέμπτη, από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δημοσιεύματα αποκαλύπτουν πως ο Ερντογάν είχε ενημερωθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος και από τους Ρώσους.

«Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα» επισήμανε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Το περιβάλλον για πολιτικό συμβιβασμό είναι ισχυρότερο από ποτέ», επισήμανε ο Σιμσέκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και πρόσθεσε: «η τουρκική οικονομία της αγοράς θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις πρόσφατες πολιτικές δονήσεις και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών».

Η προσευχή του Ερντογάν:

Η προσευχή, μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του τεμένους του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα την Πέμπτη αλλά και από τον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας , Yeni Safak. Παράλληλα, μηνύματα τα οποία φέρουν την υπογραφή RTErdogan και στάλθηκαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα.

Χαρακτηριστικά το μήνυμα αναφέρει:

Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος

Ενήμερος πριν την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου “Fars News”  οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας ώρες πριν τα τανκς εμφανιστούν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής.

Ενώ επίσης το πρακτορείο τονίζει:

«Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός υπέκλεψε τις τουρκικές στρατιωτικές επικοινωνίες που έδειχναν ότι ένα πραξικόπημα εκδηλώθηκε κατά της κυβέρνησης της τουρκικής προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία:

 Σε ισχύ τέθηκε στη 1 το βράδυ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σ’ όλη την Τουρκία την οποία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όσα αυτή περιλαμβάνει.