Ο Σόιμπλε κρύβει άσσους στα μανίκια για την Ε.Ε. και ειδικά τώρα που υπερίσχυσε του Brexit, επισημαίνουν σχετικά δημοσιεύματα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό έχει το δικό του σχέδιο το οποίο δεν θα επιτραπεί κανέναν αυτοματισμός για την περίπτωση της Μ. Βρετανίας.

Να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένεται να επιδιώξει μετά το Brexit να σημειωθεί μια «συμφωνία συνδέσεως» με τη Βρετανία η οποία θα καταστήσει σαφές σε όσους προσπαθήσουν να τη μιμηθούν πως καλό θα ήταν να μην το κάνουν.

Αξίζει να θυμίσουμε πως μόνες λίγες ώρες μετά το Brexit η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt σε σχετικό της άρθρο με τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit» αναλύει πως η Κυβέρνηση της χώρας τελικά θα αντιδράσει και κάνει λόγο για «ένα έκτακτο σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι και πλέον έρχεται τώρα στη δημοσιότητα πιο αναλυτικά».

Τι αναφέρει το σχέδιο του Σόιμπλε;

Τονίζει πως «κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Μ. Βρετανία εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» και προσθέτει «Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα»

«Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις. Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας συνδεδεμένος εταίρος» αναφέρει σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδα.

Και ξεκαθαρίζει πως:

«Δεν υπάρχει πάντως η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ» καθώς δεν επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.».

Ενώ παράλληλα σημειώνει πως, η Ε.Ε. θα πρέπει να «αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις» και συμπληρώνει: «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Μ. Βρετανία».

Η καγκελάριος, Άνγκ. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε φοβούνται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση» κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει «ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου».

photo: The Council of the European Union / SOOC