Πολλές είναι η χώρες η οποίες θα μπορούσαν να ζημιωθούν από το Brexet καθώς  η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα τις αντιμέτωπες με αρκετές συνέπειες.  Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σχετική του έρευνα ένα σχεδόν μήνα πριν το κρίσιμο δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αποκάλυψε που το Brexit θα είχε μεγαλύτερο κόστος.

Όπως ξεκαθαρίζει ο οίκος αξιολόγησης το Brexit αναμένεται θα έφερνε εξελίξεις στην Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ.

Επίσης ο Fitch εξηγεί πως «αρνητικές μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία» από τη στιγμή που έχουν υψηλή τραπεζική σύνδεση με τη Βρετανία.

Να τονισθεί πως ο οίκος βέβαια, δεν αποκλείει πως το ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιόχρεων αρκετών κρατών – μελών της Ε.Ε., ενώ επίσης διευκρίνισε πως «ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ηπιότερος στην Ε.Ε.».

Στο κλείσιμο της έκθεσης του ο οίκος τονίζει πως «η έξοδος από την Ε.Ε. ενδεχομένως να στερήσει από τη Βρετανία τη Σκοτία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησής της» και προσθέτει «μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται ραγδαίες εξελίξεις σ’ όλη την Ευρώπη, δίνοντας ώθηση και σε έτερα αυτονομιστικά κινήματα, όπως η Καταλονία».

photo:AFP