Μεγάλες είναι οι αλλαγές που φέρνει η νέα φορολογία για τους Έλληνες πολίτες. Πόσα, όμως, χρήματα θα κληθείς να πληρώσεις με βάση τα εισοδήματα που δηλώνεις; Θα σου δώσουμε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των dikaiologitika.gr, αρκετές θα είναι οι φοροελαφρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δηλώνουν πως έχουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 41.000 ευρώ.

Παρόμοια τύχη θα έχουν και οι μισθωτοί αλλά και συνταξιούχοι οι οποίοι εκτός από τους μισθούς ή τις συντάξεις τους έχουν παράλληλα και εισοδήματα από ακίνητα ή κι από ατομικές επιχειρήσεις που αγγίζουν τα 25.000 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει το σχετικό άρθρο, μηδενικές αναμένεται να είναι οι μεταβολές στις φορολογικές επιβαρύνσεις των φορολογουμένων που μέχρι στιγμής έχουν δηλωθέν εισόδημα το χρόνο έως 60.000 ευρώ.

Τι αναφέρει η πρόταση που υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση στους Θεσμούς;

Η πρόταση καταργεί κάθε σύστημα που ίσχυε αυτοτελούς φορολόγησης και το αντικαθιστά με άλλο σύστημα το οποίο προβλέπει αθροιστική φορολόγηση.

Αξίζει να τονιστεί, πως πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ ο συντελεστής αλλάζει και από 42% ανεβαίνει στο 50%.

Αναλυτικά οι αλλαγές του συντελεστή σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr:

  • 22% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,
  • 32% για το επίπεδο ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
  • 42% για επίπεδο ετησίου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
  • 50% πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Βέβαια, όλοι όσοι έχουν εισοδήματα μισθούς ή συντάξεις θα συνεχίζουν να έχουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

Μέχρι στιγμής συνεχίζει να παραμένει αδιευκρίνιστο το αν θα δίνεται η έκπτωση φόρου σε όλους όσους έχουν μεν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται και από άλλες πηγές.

Τι γίνεται με τους αγρότες;

Συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύη η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες.

Τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης;

Θα επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους οι οποίοι θα ξεκινούν από 0,7% και θα ανεβαίνουν στο 8%.