Έφυγε απ’ τη ζωή ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, σε ηλικία 113 ετών. Έχει «περάσει» από Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εστάλη στο Άουσβιτς και επέζησε απ’ το Ολοκαύτωμα. 

Ο λόγος για τον Γισραέλ Κρίσταλ ο οποίος είχε αναγνωριστεί από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο.

Ένα μήνα πριν γιορτάσει τα 114ά γενέθλιά του απεβίωσε. Ο Κρίσταλ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου το 1903 στο Ζαρνόβ της σημερινής Πολωνίας.

Πέρασε από Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησε στο Λοτζ, στην Πολωνία, έως τη ναζιστική εισβολή το 1939. Εκτοπίστηκε με την οικογένειά του στο γκέτο της πόλης και 4 χρόνια μετά, εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Έχασε τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά στο Ολοκαύτωμα, εκείνος όμως επέζησε. Ζύγιζε μόλις 37 κιλά, σύμφωνα με το Γκίνες, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατουμένους των στρατοπέδων.

Σύμφωνα με το Ynet, είχε δύο παιδιά, εννέα εγγόνια και 32 δισέγγονα.

 

Μοναδικός επιζών από την οικογένειά του, ο Κρίσταλ μετανάστευσε στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με τη δεύτερη σύζυγό του και τον γιο του, το 1950. Είχε ένα ζαχαροπλαστείο στο οποίο και εργαζόταν μέχρι τη σύνταξή του.