Από τα 8 εκατομμύρια τόνων πλαστικών που ρίχνονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, προέρχεται από πέντε -όλες και όλες- χώρες, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ,όπως αποκαλύπτει με νέα μελέτη.
Υπάρχει κάτι κοινό σε αυτές τις χώρες: βιώνουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, μειωμένη φτώχεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Βέβαια, οι συνέπειες αυτές αυξάνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση των πλαστικών και τα κράτη αυτά δεν διαθέτουν ακόμα την κατάλληλη υποδομή διαχείρισης αποβλήτων για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
Το μέλλον δεν προβλέπεται θετικό αφού υπολογίζεται πως έως το 2025, η κατανάλωση πλαστικών στην Ασία θα αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό, ξεπερνώντας τους 200 εκατομμύρια τόνους.

«Αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων, σε δέκα μόλις χρόνια ο ωκεανός μπορεί να περιέχει ένα τόνο πλαστικών για κάθε τρεις τόνους ψαριών», τονίζει η μελέτη του οργανισμού Ocean Conservancy.
«Οι παρεμβάσεις σε αυτές τις πέντε χώρες μπορούν να μειώσουν τη ροή πλαστικών αποβλήτων κατά περίπου 45 τοις εκατό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Η συντονισμένη δράση, με τη μορφή ετήσιων δαπανών ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση των αποβλήτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική αγορά δευτερογενών πόρων, να προσελκύσει επενδύσεις στα συστήματα συσκευασίας και ανάκτησης, και φυσικά να αφήσει τους ωκεανούς να ευδοκιμήσουν», συνεχίζει λέγοντας η έκθεση.