Λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η νέα επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης, η βρετανική ΜΚΟ Save the Children προειδοποίησε ότι περί τα 350.000 παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα εν μέσω συγκρούσεων στα δυτικά της πόλης.

Η ΜΚΟ απευθύνει κάλεσμα προς τον ιρακινό στρατό και τις συμμαχικές δυνάμεις «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν. Ασφαλείς διάδρομοι απομάκρυνσης για τους αμάχους πρέπει να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό».

To παράρτημα του Save the Children στο Ιράκ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για 350.000 παιδιά κάτω των 18 ετών τα οποία «έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη και οι συνέπειες των βομβαρδισμών (…) σε αυτούς τους στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους κινδυνεύουν να είναι οι πιο φονικές απ΄ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση».

Η ΜΚΟ επικοινώνησε με οικογένειες, οι οποίες δήλωσαν ότι «η διαφυγή δεν είναι επιλογή» εξαιτίας του κινδύνου που υπάρχει για συνοπτικές εκτελέσεις από μαχητές του ISIS, των πυρών των ελεύθερων σκοπευτών και των ναρκών κατά προσωπικού.

Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, οι οποίες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ανεπάρκεια νερού και φαρμάκων

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, 5 άτομα σκοτώθηκαν- εκ των οποίων οι 3 Ιρακινοί στρατιώτες- σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε συνοικίες οι οποίες ανακαταλήφθηκαν απ’ τον ISIS στην ανατολική Μοσούλη.

Photo: EPA/Laurent Van der Stockt/Getty Reportage/WORLD PRESS PHOTO HANDOUT