Για ακόμα μια φορά, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια έφεραν αποτέλεσμα, με τα στοιχεία να δείχνουν ένα μεγάλο “πάρτι” φοροδιαφυγής, με αποκλίσεις εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ναυτεμπορικής”, οι έλεγχοι που έγιναν τον Ιούνιο με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στις 31 Ιουλίου, είχαν στο επίκεντρό τους 712 επιχειρήσεις.

Οι διασταυρώσεις γίνονται με βάση τα εξής δεδομένα:

  • πληρότητα και τιμές με βάση τις «μηχανές» αναζήτησης
  • τα επίσημα site των μονάδων
  • τηλεφωνική επικοινωνία των ελεγκτών που εμφανίζονται ως πελάτες προκειμένου να πληροφορηθούν τις τιμές
  • επίσκεψη στο ξενοδοχείο, ή ενοικιαζόμενο, από τον ελεγκτή και πάλι υπό την «ιδιότητα» του πελάτη που αναζητά την «καλύτερη» τιμή.

Ο ελεγκτές εν τέλει, μετά τους ελέγχους στους οποίους προχώρησαν, βρήκαν επτά ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο:

  • τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και άνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, στα οποία εμφανίζεται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις απόκλιση άνω του 1 εκατομ. ευρώ.
    Από τις εν λόγω μονάδες οι δύο βρίσκονται στη Ρόδο, μία στην Κέρκυρα και μία στην Ηλεία.
  • δύο μονάδες, εκ των οποίων η μια στην Ανατολική Αττική και η άλλη στη Σαντορίνη, στις οποίες μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι ότι είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος και άρα γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο «επίκεντρο». Οι συγκεκριμένες μονάδες, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ.
  • μία ξενοδοχειακή μονάδα στη Χαλκιδική η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της ΑΑΔΕ και από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από τον προληπτικό έλεγχο, εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις.

Σημειώνεται πως οι 712 επιχειρήσεις εμφάνισαν αυξημένο τζίρο κατά 21% σε σύγκριση με πέρυσι, πιθανότατα κατά 50% λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης και των τιμών, αλλά και κατά 50% λόγω της συμμόρφωσης.