Ο Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απ’ την τοποθέτησή του τόνισε ότι πρόκειται για παρεξήγηση και δηλώνει πως «με παρεξηγήσατε».

«Εγώ δεν έχω λάδι, είδατε κανένα μπουκάλι με λάδι να ρίχνω στη φωτιά. Κάποιος πολίτης εκεί λέει “δηλαδή να ανοίξουμε κεφάλια” και εγώ είπα “Μπράβο. Αυτό είπα εγώ; Εσύ το είπες”», πρόσθεσε ο κ. Γαβότσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Θυμίζουμε πως ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου μιλούσε για φήμες για εγκατάσταση προσφύγων σε σπίτια εργολάβου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης δημοτών στην πλατεία. Μάλιστα είχε τονίσει: «Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε» αλλά «μπορείτε να παρέμβετε εσείς».

Εισαγγελική παρέμβαση και έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου

Θύελλα αντιδράσεων έχει φέρει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση του Ωραιοκάστρου όπου οι γονείς ζητούν να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου τα προσφυγόπουλα.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα παρέμβει διενεργώντας σχετική με το συμβάν έρευνα.

Σε ανάρτηση για το επεισόδιο προέβη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως «Οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού». Την ίδια στιγμή, με ανησυχία βλέπει τις εξελίξεις στο Ωραιόκαστρο η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος παραιτήθηκε αποποιείται των ευθυνών.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Συγκεκριμένα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, να προβεί στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έτσι ώστε να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Να σημειωθεί, πως την έρευνα είναι πιθανό να διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC