Παρέμβαση της UNESCO για την Αγία Σοφία μετά από αίτημα πό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. 

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Αμανατίδης με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Francesco Bandarin, δήλωσε πως η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία προκαλεί και θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών καθώς και τον συμβολισμό του πανανθρώπινου αυτού μνημείου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει για το ζήτημα όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Bandarin δήλωσε:

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα. η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε» κατέληξε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.

Από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της» και ανέφερε ότι επέδωσε στον κ. Bandarine την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που είχε στείλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO, καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον διεθνή οργανισμό.

Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και η προσφυγή στην UNESCO έγιναν μετά την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη πρόκληση η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Photo: travelstyle.gr