Στην παράταση της κατάπαυσης των αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι αποφάσισε να προβεί η Ρωσία. Όπως επισήμανε την Τρίτη θα παρατείνει την κατάπαυση αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι για ένατη μέρα. Την ίδια στιγμή το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμανε, πως τα τμήματα της διχασμένης πόλης στη Συρία που ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν πληγεί τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας υποστράτηγος, Ίγκορ Κονασένκοφ, υποστήριξε πως « ρωσικά και συριακά μαχητικά δεν είχαν καν πλησιάσει, χώρια βομβαρδίσει, την κατεστραμμένη πόλη από την περασμένη Τρίτη, όταν η Ρωσία προχώρησε σε αναστολή των εχθροπραξιών».

Και πρόσθεσε:

«Αυτή η αναστολή σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς παρατείνεται».

Ο Ρουντσκόι επίσης δήλωσε, πως αυτό σημαίνει ότι «τα μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, η οποία είναι ο ισχυρότερη σύμμαχος της Δαμασκού στον εξαετή της εμφύλιο, θα συνεχίσουν να μένουν εκτός της ζώνης 10 χιλιομέτρων γύρω από το Χαλέπι».

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωση του εξήγησε:

«Οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν επαναληφθεί μετά το τέλος της εκεχειρίας το Σάββατο, και στόχευαν τις σημαντικές πρώτες γραμμές της μάχης, μεταξύ των οποίων και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Δεν υπήρξαν όμως θάνατοι αμάχων από αεροπορικές επιθέσεις μέσα στο ανατολικό Χαλέπι».

Να σημειωθεί, πως από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών προέτρεψε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την νέα ανακοίνωση παύσης βομβαρδισμών για να εγγυηθεί την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο πληθυσμό.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τζον Κίρμπι είπε:

Προφανώς χαιρετίζουμε κάθε μείωση της βίας, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με μια δέσμευση και την παράδοση όντως της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ήταν και ο σκοπός (της παύσης) εξ αρχής

Θυμίζουμε, πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κατά την οποία επέρριψε ευθύνες για τη δυσκολία παράδοσης ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι στο Μέτωπο Αλ Νόσρα και τις ομάδες που πολεμούν μαζί του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξήγησε:

Η ρωσική πλευρά τόνισε το απαράδεκτο των πράξεων των τρομοκρατών της Αλ Νόσρα και των ομάδων που έχουν συγχωνευτεί μαζί της, του να μπλοκάρουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι και να εμποδίζουν τις ιατρικές εκκενώσεις από εκεί