Για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2010 τις οποίες χαρακτηρίζει «παράλογα αισιόδοξες» μίλησε σε συνέντευξη του στην Die Welt ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Paul Blustein.

Θυμίζουμε, πως ο εν λόγω συγγραφέας έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα έργα για τη διεθνή οικονομία και την οικονομική κρίση.

«Ήταν λάθος το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν επέβαλε ένα καλύτερο σχέδιο. Προβληματικό ήταν κυρίως το γεγονός ότι δεν έγινε εγκαίρως “κούρεμα” του χρέους. Οι οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ το 2010 ήταν απλώς παράλογα αισιόδοξες» τόνισε μεταξύ των υπολοίπων και πρόσθεσε:

«Η εναλλακτική (στο ελληνικό πρόγραμμα) ήταν το “κούρεμα” του χρέους και κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό από τους ισχυρούς της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγάλο βάρος για τη σωτηρία της Ευρώπης εναποτέθηκε στην Ελλάδα. Ήταν ανέντιμο»

Ο Paul Blustein, ο οποίος εδώ και χρόνια ασχολείται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σχετικά με το Ταμείο, πως εδώ και καιρό «προσπαθεί απεγνωσμένα να αυτοαποκατασταθεί και να αποδείξει ότι μπορεί να επανορθώσει τα προηγούμενα λάθη του». Γι΄ αυτό, όπως δήλωσε και προχωρά σε μια πιο έντονη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια

«Ήταν σωστό που το ΔΝΤ προσπάθησε εξ αρχής να λάβει μέρος στο (ελληνικό) πρόγραμμα. Σε τελευταία ανάλυση η Ελλάδα είναι μέλος του και όταν η χώρα ζητά βοήθεια το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο να κάνει όλα όσα μπορεί» είπε και πρόσθεσε:

«Μήνες μόνο μετά την έναρξη του προγράμματος οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απελπισμένα εξαρτημένοι από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, ιδίως για Γερμανίδα Καγκελάριο ήταν πολιτικά πολύ σημαντική (η συμμετοχή του). Το Ταμείο είχε λοιπόν ένα διαπραγματευτικό χαρτί για (να υποστηρίξει) τις θέσεις του. Ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν επέβαλε ένα καλύτερο σχέδιο. Προβληματικό ήταν κυρίως το γεγονός ότι δεν έγινε εγκαίρως “κούρεμα” του χρέους. Δεν θα ήταν αρκετό ασφαλώς, διότι στην Ελλάδα ήταν αναγκαίες πολλές μεταρρυθμίσεις».

Εστίαζοντας στις οικονομικές εκτιμήσεις το 2010 δήλωσε, πως ήταν απλώς «παράλογα αισιόδοξες» και εξήγησε, ότι η χώρα μας έπρεπε «να εφαρμόσει απίστευτα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».