Σε μια παραδοχή προέβη την Πέμπτη ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 50% από τα 8.000 άτομα που βρίσκονται στα Hotspot των νησιών του Αιγαίου είναι «μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας».

Να σημειωθεί βέβαια, πως ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως πρόκειται για σχήμα λόγου το οποίο είχε ως στόχο να «καταγράψει το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη διαφορά δικαιωμάτων τους».

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας «αν και οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου επιταχύνονται σταδιακά με αποτέλεσμα από τις 30 ημερησίως να έχουν φτάσει τις 70, η ολοκλήρωση των διαδικασιών φαντάζει πολύ μακριά. Στόχος είναι να εξετάζονται 150 αιτήσεις την ημέρα».

Ενώ ξεκαθάρισε πως  «όσοι αποδειχτεί ότι δικαιούνται άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία είτε μέσω εθελοντικού προγράμματος να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Για τα ασυνόδευτα παιδιά:

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 500 θέσεων φιλοξενίας σε όλη της χώρα εντός του Ιουλίου.

Ενώ σημείωσε πως είναι «φυσιολογικό να υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στους χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών».

Και συμπλήρωσε:

«Έχουμε έναν κόσμο που έχει πια διαφορετική ψυχοσύνθεση. Έφτασε στη βρύση να πιει νερό – για να πάει Ευρώπη – και στέρεψε η πηγή. Τελειώνουν τα λεφτά του, οι προσδοκίες του έχουν ματαιωθεί και γίνεται επιθετικός δικαιούται να είναι και διεκδικητικός. Γενικά το χειριζόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή δική μας αξιοπρέπεια και σεβόμενοι της δική τους. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μικρομαφίες. Άνθρωποι που πίνουν, άλλοι που πάνε να βάλουν ναρκωτικά στα Hotspot. Υπάρχουν αψιμαχίες. Δεν ισχύει όμως ότι υπάρχουν συχνές επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Φαίνομαι από άλλο κόσμο όταν λέω ότι είναι φυσιολογικό. Είναι όμως θέμα χειρισμού πώς θα ‘χτυπήσεις’ το κακοποιό στοιχείο και θα σεβαστείς την αξιοπρέπεια των καλών».

photo: Menelaos Myrillas / SOOC