Θετικός είναι ο απολογισμός που κάνει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.
Η θετική αποτίμηση ωστόσο γίνεται στη σκιά της νέας τραγωδίας με τουλάχιστον 4 νεκρούς κοντά στο νησί της Καλύμνου.
Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά, εδώ και καιρό, είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με τρόπο ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Στόχος της Ελλάδας ήταν να προχωρήσει μια συμφωνία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από τα ελληνικά νησιά που τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, στην ενδοχώρα της Τουρκίας και να γίνεται στη γειτονική χώρα η υποδοχή και η ταυτοποίηση προσφύγων .
Ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, ότι “αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα – και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο, ήταν η τελική συμφωνία να μην οδηγούσε στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης Ε.Ε. – Τουρκίας, με αντάλλαγμα το “ξεπάγωμα” της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, όλες οι αναφορές στα “κοινά σύνορα της Ευρώπης” να συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε και το ζήτημα της φημολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για “κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας”.