Ένας στους δέκα μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχει υποστεί bullying. Μην μένεις θεατής. Είτε είσαι γονιός, είτε φίλος κάποιου ο οποίος δέχεται bullying, πρέπει να μιλήσεις και να δράσεις.

Σήμερα, 6 Μαρτίου, είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά του bullying, όπως έχει οριστεί απ’ το υπουργείο Παιδείας.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Σε σχετική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε απ’ το Υπουργείο, διαπιστώθηκε πως περισσότεροι απ΄τους μισούς μαθητές δημοτικού (56,7%) δηλώνουν πως έχουν υπάρξει μπροστά σε περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού, ενώ το 30% αυτών έχουν δει κάποιο περιστατικό σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα – σπρωξίματα). Ένα μικρότερο ποσοστό (27,8%) μαθητών αναφέρεται στον κοινωνικό εκφοβισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την απομόνωση και κοροϊδία των μαθητών απ’ όλη την τάξη.

bullying

Με αφορμή την ημέρα, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού παρουσιάζει το διαδικτυακό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» και την ανανεωμένη ηλεκτρονική του πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 18:00 στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δημαρχείου Πανοράματος στην Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του iPop.gr για το bullying και το cyberbullying:

Από τον τραμπουκισμό στον διαδικτυακό εκφοβισμό