Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί και έτσι όλα τα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Η πανελλαδική απεργία της Πέμπτης έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο.

Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση αξίζει να σημειωθεί, πως εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ο οποίος απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:

  • «Την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο.
  • Την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.
  • Την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εκτός του ΠΙΣ, την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η οποία καλεί τα μέλη σε αγωνιστική δράση ώστε «να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να καταλάβει το υπουργείο Υγείας ότι πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους γιατρούς ως υποζύγια της κυβερνητικής πολιτικής».

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC