Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση του ιού Ζίκα. Κρούσματα τα οποία, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα σημειώνονται και στη Γερμανία, ενώ υπό απειλή βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αν και απομένουν έξι μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί, η Αυστραλία αλλά και η Ρωσία με σχετικές τους ανακοινώσεις προτρέπουν τις αθλήτριες να σκεφτούν καλά το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τις συμμετοχές τους.

Σύμφωνα με έκθεση του νοσοκομείου του Μόντρεαλ ο ιός Ζίκα αγγίζει τα όρια της Πανδημίας.

Την Πέμπτη, οι αρχές της Αργεντινής επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στην χώρα. Θύμα είναι μια 23χρονη κοπέλα από την Κολομβία, που πρόσφατα είχε κάνει ένα ταξίδι στην χώρα της.

Οι αρχές αναφέρουν πως τα συμπτώματα δεν εμφανίστηκαν όταν επέστρεψε στην Αργεντινή, όμως μερικές μέρες μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με Διάγκειο Πυρετό, όπου διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα.

Αξίζει να τονιστεί πως μόλις τις πρώτες μέρες του Γενάρη στην Κολομβία σημειώθηκαν 13.531 κρούσματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Ζίκα;

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • ερυθρότητα στα μάτια
  • εξάνθημα
  • μυαλγίες
  • αρθραλγίες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει:

Το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές

Αναλυτικά οι οδηγίες που δίνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τον ιό Ζίκα:

«Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
photo:techinsider.io