Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC).

Η Διεθνής Ένωση εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο η εκστρατεία που γίνεται με αφορμή την ημέρα δίνει έμφαση στην πρόληψη. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.
  • Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο καρκίνος θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τα 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων, ενώ σημειώνονται 28.000 θάνατοι.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής, μίλησε και για την οικονομική διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας «η φτώχεια αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία και τούτο  καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες κατ’ εξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών».

Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 46.000 καρκινοπαθών έδειξε ότι 1 στα 5 άτομα υποφέρει από μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο με διάρκεια περίπου 7 χρόνια.

Με πληροφορίες από sansimera.gr