Σήμερα, 14 Ιουνίου, τιμάται ο εθελοντής αιμοδότης και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε σ΄όλους έχει μεγάλη αξία: Δώσε αίμα, σώσε ζωές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τιμάει τον αλτρουισμό που επιδεικνύει ο εθελοντής αιμοδότης, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: Λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

«Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Την διοργάνωση του εορτασμού έχει φέτος το Βιετνάμ, ενώ το 2018, θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Αρκούν πέντε λεπτά απ’ τον χρόνο και λίγο απ’ το αίμα σου για να σώσεις μια ζωή. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) επιδιώκει την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα, μέσω εθελοντών αιμοδοτών, όπως αναφέρει ο επιστημονικός διευθυντής του, Κώστας Σταμούλης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως, ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1,5% είναι αιμοδότες.

Το ΕΚΕΑ αναφέρει ότι το 2016 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 334.564 από εθελοντές, 211.781 από αιμοδότες «αντικατάστασης»,  δηλαδή συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα.

Παράλληλα, έγινε εισαγωγή από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό 25.000 μονάδων αίματος και οι υπόλοιπες μονάδες προήλθαν από την αιμοδοσία των ενόπλων δυνάμεων. Σε ποσοστό  58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης».

Ο κ. Σταμούλης παρατηρεί μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας , αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η έναρξη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας  έγινε το   Σάββατο, 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα μάλιστα θα γίνεται αιμοδοσία και δρώμενα στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία κλασικής μουσικής στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σε συνεργασία με τον δήμο  Πεντέλης.