Το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα υπενθυμίζει η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας γιορτάζεται σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η συγκεκριμένη ημέρα πρέπει ν’ αποτελεί υπενθύμιση για τη σπουδαιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων για ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τονίζεται πως σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, τα στοιχεία για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά, με την χώρα μας να βρίσκεται στην 88η θέση της λίστας.

Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ

«Ελευθερία του Τύπου με ανεργία στους δημοσιογράφους που υπερβαίνει το 50%, με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται.

Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα, είναι ο κανόνας που θέλουν να επιβάλουν τα νέα καρτέλ μαζί με την παλιά διαπλοκή.

Η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και απόψεις δεν επιδέχεται απειλές, περιορισμούς και τιμωρίες. Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πρέπει να τηρείται με κάθε αυστηρότητα!!!».