Από κοινού οι Πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού στη συνάντησή τους στη Βαρσοβία με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Πολωνό και Σλοβάκο ομόλογό τους.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός τόνισε συγκεκριμένα πως «πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν φάνηκε αρνητική ως προς την πρόταση, ωστόσο, δεν εκφράστηκε ανοιχτά και αρκέστηκε στο να πει: «Η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα».

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός τόνισε κατά τη δική του τοποθέτηση πως δεν έχει μόνο σημασία η ενίσχυση της συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία αλλά και «η έναρξη μιας συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πλευρά της Πολωνίας.

Σχετικά με το Brexit, ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, η Α. Μέρκελ τόνισε: «Το Brexit δεν είναι απλά ένα συνηθισμένο συμβάν, είναι μια καμπή στην ιστορία της Ε.Ε., για την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε μια συνετή αντίδραση».