Όσο ενοχλείται ο Erdogan αυξάνονται οι ροές προσφύγων

LIKE US ON FACEBOOK

Όσο ενοχλείται ο Erdogan αυξάνονται οι ροές προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου. Νέες απειλές από την Άγκυρα για τη συμφωνία για το προσφυγικό. 

Αυξημένες είναι οι προσφυγικές ροές τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του Β. Αιγαίου σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πολλαπλάσιος αριθμός αφίξεων από ολόκληρο τον Φεβρουάριο και τις πρώτες 15 μέρε του Μαρτίου σημειώθηκε από την περασμένη Πέμπτη έσως και σήμερα, Δευτέρα, το πρωί καθώς καταγράφηκαν τρία περιστατικά αφίξεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ανεβάζοντας στους 566 τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο τετραήμερο στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο.

Στελέχη των διωκτικών αρχών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδίδουν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.

Κύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες , η Άγκυρα αλλάζει τα δεδομένα και αμφισβητεί την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, 2 μόλις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu και ο Erdogan άρχισε να αμφισβητεί τη συμφωνία διαφωνόντας στο θέμα της βίζας που συνοδεύεται από 72 δεσμεύσεις.

Με δεδομένο την έντονη κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμφωνία με την ΕΕ. «Δεν βλέπω τον λόγο τήρησης της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Έχει έρθει η στιγμή για την επανεξέτασή της», είπε χαρακτηριστικά ο Την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ε.Ε. για το προσφυγικό προαναγγέλλει με  Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. , σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία αλλά η Ευρώπη δεν τήρησε ούτε ένα άρθρο. Δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν γιατί το μόνο που κάνουν είναι να υπολογίζουν τα νούμερα μέρα και νύχτα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Süleyman Soylu απειλόντας ότι εφόσον δεν τηρεί η ΕΕ τη συμφωνία για το προσφυγικό η χώρα του ενδέχεται να αφήσει 15.000 ανθρώπους να φύγουν για την Ευρώπη.

Photo:Yannis Behrakis, Thomson Reuters 
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved