Μια συνέντευξη- συζήτηση διάρκειας 30 ωρών είχε κάνει δέκα χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Παπαχελά, για την οποία, όμως, είχε θέσει έναν όρο: Να προβληθεί μετά τον θάνατό του.

Στο πρώτο απόσπασμα του υλικού το οποίο προβλήθηκε στον ΣΚΑΪ, ο πρώην Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όσο ήταν στην εξουσία, διότι προεκλογικά δεν είχε υποσχεθεί τίποτα στον ελληνικό λαό.

Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό.  Αντίθετα προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά, είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο, και υπήρχε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης. Για αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της συζήτησης ανέφερε ότι έριξαν την Κυβέρνησή του τα ιδιωτικά συμφέροντα, αφήνοντας αιχμές για τον ΟΤΕ, ενώ συμπλήρωσε πως η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.

Προχωρώντας σε μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο κυβερνούσε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ήξερε τα πάντα και είχε άμεση εικόνα, αλλά και άποψη για τις αποφάσεις των Υπουργών της Κυβέρνησής του:

«Η Κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ, μπορώ να το πω, η πραγματικότητα είναι αυτή, οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους, κανένας υπουργός, οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου.  Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά απ ότι τώρα κυβερνάται ο τόπος, δηλαδή το πρωί που πήγαινα είχα την γενική εικόνα του τόπου και έπαιρνα στο κόκκινο τηλέφωνο 2, 3, 5 όσους χρειαζόταν υπουργούς, για να τους πω τι να κάνουν, διηύθυνα σαν το μαέστρο της ορχήστρας, διηύθυνα και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις, ή πήγαινα στα υπουργεία, η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Ο πρώην Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα ήθελε καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η δυσκολότερη τομή ήταν η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. «Έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε πως είχε πρόβλημα διότι στην Κυβέρνησή του δεν συμφωνούσαν όλοι με τη δική του τακτική.

Υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μια, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καρμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα

Για την πτώση της Κυβέρνησης:

Το θέμα του ΟΤΕ  δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την Κυβέρνηση… ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές