Το σήμα κατατεθέν το Χριστουγέννων είναι το δέντρο. Υπάρχουν διάφορα είδη δέντρων. Μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά ακόμα και σε διάφορα χρώματα. Αλλά παντού την περίοδο αυτή θα δεις ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ξέρεις πως έγινε έθιμο των Χριστουγέννων το δέντρο έτσι; Αν δεν θυμάσαι, θα στο θυμίσουμε εμείς. Η παράδοση ξεκίνησε στην Γερμανία στα μέσα του 19ου αιώνα και στη συνέχεια  έγιναν δημοφιλή στην Αμερική. Τα πρώτα δέντρα λοιπόν, δεν είχα την μορφή που έχουν τώρα. Τα “φύλλα” τους ήταν φτιαγμένα από από φτερά χήνας που ήταν βαμμένα πράσινα. Τα φτερά ήταν δεμένα σε σύρματα και όλα κατέληγαν στο κέντρο φτιάχνοντας έτσι ένα κορμό.

Εμείς ξέρουμε ότι σου αρέσει να μαθαίνεις περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την γιορτή. Μέχρι τώρα σου έχουμε δείξει τις πιο περίεργες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, σε 2 μέρη, σε απαντήσαμε γιατί φιλιόμαστε κάτω από το γκυ και σου μάθαμε όλα αυτά που σου έκρυβαν τα Χριστούγεννα. Επίσης σου είπαμε ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς και ότι και οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν αυτή την περίοδο.

Αλλά επειδή ξέρουμε ότι θες να μάθεις και άλλα βρήκαμε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που μας μαθαίνει αστεία και περίεργα πράγματα που δεν ξέραμε για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

  1. Η χρήση δέντρων για τον εορτασμό της χειμερινής περίοδος ξεκίνησε πριν τη γέννηση του Χριστού!
  2. Το πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν στη Ρίγα της Λετονίας το 1510. Ότι η Γερμανία είχε την πρωτιά, που λέγαμε πριν, αναφέρεται σε έντυπη αναφορά του 1531. (Ένας μύθος καταρρίφθηκε!)
  3. Εκτός από τα έλατα, και άλλα είδη δέντρων, όπως κερασιές, χρησιμοποιήθηκαν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα στο παρελθόν.
  4. Η πρώτη φορά που κάποιος έβαλε φωτάκια, κεριά τότε, σε ένα δέντρο για τα Χριστούγεννα ήταν τον 17ο αιώνα. (Μεγάλη συνωμοσία πρέπει να έχουν στήσει οι Γερμανοί ώστε ο κόσμος να πιστεύει ότι εκείνοι ήταν οι πρώτοι).
  5. Ο βοηθός του Τόμας Έντισον, ο Edward Johnson, είχε πρώτος την ιδέα να βάλει ηλεκτρικά φώτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1882. Το 1890 άρχισαν να παράγονται μαζικά ηλεκτρικά φωτάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  6. Από το 1900, τα μεγάλα καταστήματα άρχισαν να βάζουν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο τους.
  7. Ο πρώτος δήμαρχος που άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πόλη του ήταν ο δήμαρχος του Σικάγο Carter H. Harrison το 1913.
  8. Η πρώτη φορά που στην Νέα Υόρκη, φωτίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο  Rockefeller Center  ήταν το 1933. Από το 2004 στην κορυφή του δέντρου μπαίνει ένα μεγάλο αστέρι από κρύσταλλα γνωστής εταιρείας. Από το 2007 και μετά  τα φωτάκια του δέντρου αποτελούνται από 30.000 LED φωτάκια που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες.
  9. Κάθε χρόνο από το 1947,το Όσλο της Νορβηγίας κάνει δώρο στο Westminster,  της Αγγλίας, ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το δώρο αυτό  είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια της Βρετανίας στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  10. Από το 1971, η επαρχία της Nova Scotia κάνει δώρο στο λαό της Βοστώνης ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το δέντρο αυτό δείχνει την ευγνωμοσύνη της πόλης   στους πολίτες της Βοστώνης που της είχαν συμπαρασταθεί όταν ένα πλοίο εξερράγη μετά από μια σύγκρουση στο Halifax, λιμάνι της  Nova Scotia το 1971 . Μέρος της πόλης ισοπεδώθηκε, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας χιλιάδες.

Το be continued….