«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάμε νότια και να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα – Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα, η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν

Η Ουγγαρία έχει ήδη σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία και, αν αποφασίσει να σταματήσει τελείως να δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της.

«Φυσικά μπορούμε να επεκτείνουμε τους κανόνες του Σένγκεν στα σύνορα με την Κροατία, όπως κάναμε με τα σύνορα με τη Σερβία, όμως αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και, αν δεν μπορεί, να το κάνουμε εμείς για αυτήν», είπε χαρακτηστικά ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει συνομιλίες με την Ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και θα θέσει ξανά το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής τη Πέμπτη το βράδυ.

«Η Ουγγαρία είναι πλήρως προετοιμασμένη να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα του Σένγκεν για να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα με ελεγχόμενο τρόπο. Μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε μια ώρα αν χρειαστεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με την Κροατία, μετά τις συζητήσεις που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Περισσότεροι από 386.000 μετανάστες έχουν περάσει από το έδαφος της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία.

Να αναφερθεί πως η πολιτική «Ορμπάν» για το κλείσιμο των συνόρων, έχει απορριφθεί από τη πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και έχει μπει στη μαύρη λίστα. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν δείχνει να αποτρέπει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να κάνει περαιτέρω δηλώσεις και να προκαλεί.