Οριοθετείται απ’ τις πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε πολλές καταστροφές, ενώ απείλησε ακόμα και σπίτια. Βελτιωμένη είναι επίσης η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως προχωράει με γρήγορα βήματα η οριοθέτηση της πυρκαγιάς και ο έλεγχος των εστιών.

Ο ίδιος πέταξε την Τετάρτη με ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά και σημείωσε πως «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη».

Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τη Σταυρούλα Μαλλίρη, εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο σημείο επιχειρούν συνολικά 308 πυροσβέστες (οι 88 είναι πεζοπόρα τμήματα), ενώ από αέρος κάνουν διαδοχικά ρίψεις νερού 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα οι όμοροι Δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΛΑΣ και οι ένοπλες δυνάμεις.

Τα μόνα που έχουν αποδεσμευτεί είναι ελάχιστα βυτιοφόρα Δήμων από την επαρχία, που πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους.

Σημειώνεται πως αφού γίνει βέβαιο ότι η πυρκαγιά δεν θα επεκταθεί, θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών κι ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Γι’ αυτό το σκοπό, πρόκειται να ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Τα άλλα μέτωπα στην Ελλάδα

Tην ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη και η κατάστασή τους συνεχώς βελτιώνεται.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στα εξής σημεία:

  • Στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.
  • Στην κατάσβεση στο Κρυόνερο Ηλείας λαμβάνουν μέρος 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες, 7 μηχανήματα έργου, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.
Photo: Reuters/ Alkis Konstantinidis