Την οργή των Γερμανών πολιτικών φέρεται να έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yıldırım, στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνεται, πως βρίσκεται στη Γερμανία όπου και πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Μετά την  συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία μπροστά  σε χιλιάδες Τούρκους της Γερμανίας. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει την οργή αρκετών βουλευτών.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω ομιλία παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση φέρεται να υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Αριστεράς, Sevím Dagdelen, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα BILD αναφέρθηκε στην ομιλία αυτή και τόνισε, πως θα έπρεπε να απογευτεί, καθώς υποστήριξε, πως «αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας».

Την ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού σχολίασε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωτερικές τουρκικές έριδες».

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα το αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

photo:AFP