Ο τοκετός έχει χαρακτηριστεί από πολλές γυναίκες ως ένα από το χειρότερο αίσθημα όσον αφορά τον πόνο, ενώ συχνά είναι σημείο αναφοράς βάσει του οποίου μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα του πόνου.

Για πολλές μητέρες η εμπειρία είναι εξαντλητική και επίπονη. Ωστόσο, νέα έρευνα προτείνει ότι ο τοκετός μπορεί να έχει και το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα: αντί να προκαλεί πόνο, να προσφέρει ευχαρίστηση.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ένα 6% των γυναικών βιώνουν οργασμό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Παρά τη σπανιότητα, οι γυναικολόγοι και οι μαίες επισημαίνουν ότι έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει σε ορισμένες γυναίκες.

Μελέτες έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στον οργασμό, ενεργοποιούνται και κατά τη γέννα.

Πώς εξηγείται αυτό;

Κατά τη γέννα διεγείρεται ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος και η κλειτορίδα, με την μήτρα να κάνει πολλές συστολές. Όλες αυτές οι κινήσεις μπορούν σε ορισμένες γυναίκες να προκαλέσουν οργασμό ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο οργασμός μπλοκάρει τον πόνο, επομένως είναι μια φυσιολογική αντίδραση του γυναικείου οργανισμού.

Photo: iStock