Αναρωτιέσαι ποια ώρα της ημέρας πρέπει ν’ ασχοληθείς μ’ αυτό το project που απαιτεί όλη την προσοχή και την εφευρετικότητά σου; Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν και σου λένε την ώρα της ημέρας που η δημιουργικότητά σου χτυπάει “κόκκινο”!

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thinking & Reasoning, αποκαλύπτει το μυστικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Οι ερευνητές Mareike B. Weith και Rose T. Zacks σημείωσαν ότι οι ανασταλτικές διεργασίες κυμαίνονται με βάση την ώρα της ημέρας.

Στην έρευνά τους 428 μαθητές σ’ ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής ανέφεραν εάν αισθάνονταν πως είναι περισσότεροι πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Απ’ αυτούς, οι 28 δήλωσαν ότι λειτουργούν καλύτερα το πρωί και 195 άτομα είπαν πως είναι περισσότερο δημιουργικοί τις βραδινές ώρες.

δημιουργικότητα

Στη συνέχεια στους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία μια ώρα της ημέρας για να ολοκληρώσουν ένα σύνολο προβλημάτων που έθεσαν οι ερευνητές. Αυτά τα προβλήματα απαιτούσαν αναλυτική σκέψη ή διορατικότητα σκέψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καλύτεροι στο να σκέφτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας που θεωρούσαν ότι δεν λειτουργούν πολύ καλά. Η διορατικότητα της σκέψης απαιτεί δημιουργικότητα, καθώς περιλαμβάνει την ανάκτηση πληροφοριών από άλλα τμήματα του εγκεφάλου.

Οι πρωινοί τύποι ήταν καλύτεροι στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων το βράδυ κι αντίστροφα.

Ο εγκέφαλός σου είναι καλύτερος στο να φιλτράρει τις περισπασμούς κατά τη διάρκεια της “βέλτιστης” ώρας της ημέρας για σένα, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη την ώρα είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσεις μια δημιουργική λύση, γιατί θα βρεις κατευθείαν μια τυποποιημένη απάντηση!

Photo: ISTOCK/GETTY IMAGES