Το «Artifesto» είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, η οποία πρόσφατα πήρε σάρκα και οστά, και έχει στόχο να δώσει πνοή και ζωντάνια στους απρόσωπους, γκρίζους τοίχους ομορφαίνοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το αριστούργημα που αναρτήθηκε το Σάββατο στο κτίριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα το «Νερό ως πολύτιμο αγαθό», ήταν η πρώτη ενέργεια εξωραϊσμού του Artifesto.

«Πριν από 4 χρόνια, μια παρέα φίλων καθώς έκαναν βόλτες στην Καμάρα, μία από τις πιο κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης, αντικρίζοντας μια καλλιτεχνική τοιχογραφία, ήρθε αμέσως στο μυαλό τους η ιδέα να ομορφύνουν την πόλη τους με διάφορα καλλιτεχνήματα που εκφράζουν το κοινό αίσθημα», μας είπε ο Στέφανος Γιωτάκης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της παρέας.

Πώς κατάφεραν να το πετύχουν αυτό; Τα παιδιά με τα διορατικά μυαλά, δημιούργησαν μία πλατφόρμα συμμετοχικής διαδικασίας και παρέμβασης από τον κόσμο, όπου οι καλλιτέχνες έργων έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τα έργα τους και αφού οι ιδιοκτήτες κτιρίων επιλέξουν τα επικρατέστερα, ο κόσμος καλείται να ψηφίσει αυτό που θα αναρτηθεί στο άψυχο, γκρίζο ντουβάρι κάποιου κτιρίου, μεταμορφώνοντας το σε κάτι πολύ ξεχωριστό και καλαίσθητο που θα ομορφαίνει την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στην αρχή, όπως μας λένε τόσο ο Αριστείδης όσο και ο Στέφανος,  καθώς δεν υπήρχε κάτι ανάλογο τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό! Αυτή, η πρωτοποριακή ιδέα που είχαν τα παιδιά, κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά 3 χρόνια μετά, καθώς τόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όσο και η εύρεση καλλιτεχνών αλλά και ιδιοκτητών κτιρίων ήταν αρκετά χρονοβόρες.

Πλέον, το πρώτο καλλιτέχνημα στο κτίριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής είναι γεγονός και όπως μας είπε ο Στέφανος, μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η νέα ανοιχτή ψηφοφορία στο site του Artifesto προς τα μέλη του που ήδη ξεπερνάν τις 2 χιλιάδες, το οποίο θα έχει έκταση 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πρόκειται να κοσμήσει το νέο εμπορικό κέντρο «One Salonica» στη Γιαννιτσών, τις προσεχείς ημέρες.

 

Η διαδικασία για να γίνεις και εσύ συμμέτοχος στην αλλαγή της πόλης σου είναι πολύ απλή. Διάλεξε ένα κτίριο, δημόσιο ή ιδιόκτητο, που θα ήθελες να ομορφύνει εξωτερικά, τράβηξέ το μια φωτογραφία και στείλε την στο Artifesto, για να ενημερώσεις την ομάδα ότι χρειάζεται να δώσει χρώμα στον αδιάφορο τοίχο του. Μην σταματήσεις όμως εδώ. Ψήφισε στην ιστοσελίδα της ομάδας ποιο από όλα τα έργα θα ήθελες να δεις στο κτίριο, που θα γίνει ένας τεράστιος καμβάς των καλλιτεχνών και αν το ψηφίσουν κι άλλοι θα αποτυπωθεί σε μεγάλα wallsters.

Κάτι τέτοιες δράσεις, αποτελούν σταγόνα αισιοδοξίας στον ωκεανό των τόσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, και θα πρέπει τόσο εσύ όσο και εγώ να τις στηρίζουμε και να γινόμαστε συμμέτοχη στην αλλαγή του τόπου μας προς το καλύτερο.

Μη χάνεις χρόνο, ομόρφυνε την πόλη σου! Τώρα, πλέον, μπορείς!