Με αφορμή την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του παρελθόντος και στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του τόνισε πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει μια σταθερή αναφορά», προσθέτοντας ότι «το Πολυτεχνείο άντεξε στον χρόνο».

Δε συγκινεί μόνο τη γενιά που συμμετείχε αλλά και νεότερους ανθρώπους. Η επέτειος ειναι εκδήλωση τιμής για τα παιδιά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα τανκς

Κάνοντας αναφορά στο παρόν, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σημερινές προκλήσεις μπορεί να μην έχουν την ωμότητα και τον αυταρχισμό της δικτατορίας, αλλά είναι υπαρκτές.

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε το γεγονός ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε σε μια περίοδο που φαινόταν ότι επικρατούσε απάθεια. «Κανείς δεν περίμενε ότι το χουντικό καθεστώς θα υποχωρούσε για να ανοίξει ο δρόμος για ένα δημοκρατικό».

«Δημοκρατία θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει»

Δημοκρατία θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει.Το αίτημα των φοιτητών ήταν για πραγματική Δημοκρατία χωρίς περιορισμούς. Το αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα

Σχολιάζοντας το αντίκτυπο της εξέγερσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «παρά την αιματηρή κατάληξη, το Πολυτεχνείο έβαλε τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις».

Από τότε η Ελλάδα διανύει τη μακρύτερη δημοκρατική περίοδο στη νεότερη ιστορία της

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως «Η Δημοκρατία στην Ελλαδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί. Η Κυβέρνησή μας ανέλαβε να βγάλει τη χώρα απ την κρίση με την κοινωνία όρθια και να σπάσει τον κύκλο της λιτότητας».

Τι κατάφερε η Κυβέρνηση κατά τον Πρωθυπουργό;

  • Πετύχαμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία κανονικά και να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία
  • Πετύχαμε να έχουν ιθαγένεια όλα τα παιδιά που γεννιούνται εδώ
  • Θεσπίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης
  • Υπερασπιστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε στιγμές πολύ δύσκολες

Για πρώτη φορά είναι ορατό το τέλος της κατηφόρας, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσου ορόσημο.

Aναφερόμενος στον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει γίνει παγκοσμίως συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο αξιοποιώντας τον συμβολικό φορτίο που φέρει η Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με το εξής μήνυμα:

Στους αγώνες του σήμερα μας οδηγεί το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Καλούμαστε να διαμορφώσουμε το κοινωνικό φρόνημα που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα.Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε

Διαβάστε εδώ τα μηνύματα των πολιτικών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Photo: Nikos Libertas / SOOC