Ακόμα μια νύχτα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα ενεργά μέτωπα παραμένουν σε  Κάλαμο, Καπανδρίτι,  Ηλεία και Ζάκυνθο, ενώ λόγω έλλειψης εναέριων μέσων η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια απ’ την Ε.Ε.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι

«Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, ο Πέτρος Φιλίππου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι πολύ λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, την ένταση του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

 

Κίνδυνος για χωριό στη Ζάκυνθο

Σε κίνδυνο βρίσκεται το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο ενώ αξιωματικός της Π.Υ δήλωσε πως αν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή τη ορμή «θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό».

Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά τις κατοικίες του χωριού, ενώ πολλοί κάτοικοι βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Εκκενώνεται η κοινότητα Περιστέρι στην Ανάληψη Αμαλιάδας 

«Το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον» δήλωσε ο δήμαρχος Ηλίδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα παιδιά.

Προσαγωγή 63χρονου για εμπρησμούς

Ένας 63χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Αστυνομικοί οι οποίοι έκαναν περιπολία και τον εντόπισαν βρήκαν αντικείμενα όπως στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Αίτημα για διεθνή βοήθεια

Λόγω των ελλείψεων στα εναέρια μέσα η Ελλάδα προχώρησε σε αίτημα για διεθνή βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα έγινε έκκληση για την αποστολή τεσσάρων Canadair, με την Γαλλία να αρνείται ενώ η Κύπρος αναμένεται να  συνδράμει με 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα.