Όλες οι κρυφές πτυχές του εγκεφάλου

LIKE US ON FACEBOOK

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο μυστηριώδες όργανο στο σώμα μας. Οι επιστήμονες διαρκώς ανακαλύπτουν καινούργια στοιχεία γι΄αυτόν και το έργο του αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά μυστικά.

Υπάρχουν μερικά πράγματα για τον εγκέφαλο σου που σίγουρα θα σε εκπλήξουν!

Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη μνήμη

έλλειψη ύπνου

© newregency   © paramount   © spirit-alex/depositphotos

Οι επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley έχουν πειστικές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τη μνήμη και να προκαλέσει Αλτσχάιμερ.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα, τα κύτταρα του εγκεφάλου αφαιρούν τοξικές ενώσεις επικίνδυνες για τον εγκέφαλό μας. Εάν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά τότε αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Το χρόνιο άγχος καταστρέφει τον εγκέφαλο

© cgart/depositphotos

Το χρόνιο άγχος προκαλεί μείωση στην ικανότητα της μνήμης, της μάθησης και στον αυτοέλεγχο. Επίσης, συμβάλλει στην ένταση και στην απόσπαση προσοχής του ατόμου.

Η αγάπη και το μίσος έχουν πολλά κοινά

© antena3   © spirit-alex/depositphotos

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αγάπη και το μίσος προέρχονται από παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μίσος, η αγάπη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των περιοχών που είναι υπεύθυνες για την κρίση και τη λογική σκέψη.

Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην αφυδάτωση

© IconicBestiary/depositphotos

Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδόν 80% νερό. Επομένως, ακόμη και μια μέτρια απώλεια υγρών (περίπου 2%) μειώνει τη συγκέντρωση και την επαγρύπνηση και οδηγεί στη επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

© lionsgate   © spirit-alex/depositphotos

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μειώνει την ποσότητα της γκρίζας ύλης στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κοινωνική γνώση και την ικανότητα κατανόησης άλλων ανθρώπων.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση μητέρας- βρέφους, να βοηθηθεί μια γυναίκα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού της και να παρατηρήσει πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους.

Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή επιδεινώνει τη μνήμη και μειώνει την ικανότητα της εκμάθησης

© Leonardi/depositphotos   © RuthBlack/depositphotos   © mixov/depositphotos   © IconicBestiary/depositphotos

Η αφθονία της φρουκτόζης στη διατροφή επιβραδύνει τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητα του ανθρώπου να θυμάται πληροφορίες και να τις συγκεντρώνει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Η ρομαντική αγάπη και η μητρική είναι παρόμοιες

© relativitymedia   © revolutionstudios   © spirit-alex/depositphotos

Σύμφωνα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ρομαντικές σχέσεις και τα συναισθήματα μιας μητέρας είναι παρόμοιες αλλά υπάρχουν και διαφορές.
Για παράδειγμα η παθιασμένη αγάπη ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον, το αίσθημα άγχους και του φόβου μειώνεται ενώ αυτό της ευφορίας αυξάνεται. Η αγάπη της μητέρας ενεργοποιεί τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της στοργής.

Η ζωγραφική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

© electriccityent   © ealingstudios   © spirit-alex/depositphotos

Μια μελέτη έδειξε ότι η ζωγραφική και η περισυλλογή έργων τέχνης βελτιώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ενώ επιβραδύνουν τη γήρανση του.

Η ανάγνωση εκπαιδεύει τον εγκέφαλο

© IconicBestiary/depositphotos

Επιστήμονες της Οξφόρδης απέδειξαν ότι η διαδικασία ανάγνωσης εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Ενεργοποιεί επίσης περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χρονικές στιγμές. Κατά την ανάγνωση, το αίμα εισέρχεται στους τομείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει όταν παρακολουθείς τηλεόραση ή παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή.

 

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved