Ευμενέστερες μεταρρυθμίσεις αναμένονται για τα ασθενέστερα ενεργειακά στρώματα, μεταξύ τον οποίων είναι οι αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο. 

Μεταξύ των αλλαγών, θα είναι και η δημιουργία της ενεργειακής κάρτας φτώχειας μέσω της οποίας θα επιδοτείται η ενεργειακή κατανάλωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οι εκπτώσεις θα φτάνουν μέχρι και το 90% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος, για συγκεκριμένο όμως αριθμό κιλοβατωρών που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ εισηγείται η κοινωνική αυτή παροχή κατά κύριο λόγο να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους πολίτες μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν με τους λογαριασμούς.

Όσον αφορά τον Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι κοινωνικές ομάδες που θα εντάσσονται σε αυτό αλλάζουν ενώ εκτός από τα εισοδηματικά θα τεθούν και άλλα κριτήρια.

Αυτό θα συμβεί ώστε να μην αξιοποιούν το μέτρο καταναλωτές που έχουν (ή εμφανίζουν) χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Στο ΚΟΤ θα υπάγονται: 

  • Οι πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 10.400 ευρώ θα υπαχθούν  στην πρώτη κατηγορία του “νέου ΚΟΤ” ενώ προβλέπεται και απαλλαγή από τα ΥΚΩ.
  • Για την δεύτερη κατηγορία ( με εισόδημα από 5000 έως 21000) εκτός από την έκπτωση θα υπάρχει προστασία από αποκοπή του μετρητή.
  • Στην τρίτη κατηγορία για εισόδημα από 8000 έως 28000 θα προβλέπεται μείωση στο τιμολόγιο.

Στη προγραμματισμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δ. Μακεδονίας αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές για τα ενεργειακά.