«Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ», είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του για χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε για βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως τόνισε πως «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

Σχετικά με την τοποθέτηση του Γιούνκερ για αποδέσμευση των δαπανών για την Παιδεία απ’ το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε:

Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία. Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις, δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων. Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;».

Ποιες είναι οι προσδοκίες για την Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα;

Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι σε βασικά πράγματα, όπως είναι η ευμάρεια και η ασφάλεια, αναλαμβάνει δράση και δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Η συνθήκη του Σένγκεν αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα. Έχουμε πει ότι πρέπει να άρουμε τα εσωτερικά σύνορα, δεν έχουμε όμως διασφαλίσει ότι τα εξωτερικά σύνορα βρίσκονται υπό έλεγχο. Δεν υποστηρίζω τα κλειστά σύνορα, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως τα σύνορα πρέπει να είναι υπό έλεγχο

Για τον επικεφαλής του Eurogroup, «η φύλαξη των συνόρων θα έπρεπε να είναι κορυφαία προτεραιότητά μας, όπως και μια καλύτερη συνεργασία για τα θέματα τρομοκρατίας. Από την άλλη μεριά, η τραπεζική ένωση τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής και όλοι συμφωνούν ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα που έχει αναλάβει η ΕΕ, γιατί όμως παραμένει ημιτελής;».

«Θα φέρει θετικές εξελίξεις το Brexit;», κλήθηκε να απαντήσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος απάντησε: «Συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες κρίσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για να βελτιωθούν τα πράγματα. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, βιώσαμε τόσο με την τραπεζική κρίση, όσο και με την οικονομική κρίση».