Αν είσαι στεναχωρημένος ή μόλις χώρισες, θα σου πουν “φάε λίγη σοκολάτα να νιώσεις καλύτερα”. Όμως, μια νέα έρευνα έρχεται ν’ ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τη σοκολάτα και τη διάθεσή μας.

Η μελέτη προτείνει συγκεκριμένα πως η σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες σε κατάθλιψη.

Το συμπέρασμα της έρευνας για τη σοκολάτα βασίζεται στο βασικό εύρημα ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, αύξησαν τον κίνδυνο διαταραχών της διάθεσής τους, σε σύγκριση μ’ εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 39,5 γραμμάρια.

Η Δρ Anika Knuppel, από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε: “Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν πολλές επιρροές στην υγεία μας, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και των διαταραχών της διάθεσης”.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες για διαταραχές της διάθεσης, αλλά η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα με ζάχαρη, σίγουρα είναι ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες.

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, η μελέτη, η οποία εξέτασε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και των δύο φύλων, δεν διαπίστωσε καμία σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και των διαταραχών διάθεσης στις γυναίκες.

Η κα Knuppel συμπλήρωσε πως οι γλυκές τροφές έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα. Επομένως, οι άνθρωποι που έχουν άσχημη διάθεση, μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη με την ελπίδα ν’ ανακουφίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Ωστόσο, η νέα μελέτη μας δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι πιθανότερο να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.