Τι; Σου έκανε εντύπωση το βρισιές και το παιδιά μέσα στην ίδια πρόταση; Έχεις πάει σε δημοτικό σχολείο τον τελευταίο καιρό; Γιατί αν δεν έχεις πάει δεν ξέρεις τι χάνεις! «Μωρά» 6-8 χρονών να βρίζουν ακατάπαυστα! Γι’ αυτό θα πω «όχι άλλες βρισιές από παιδιά».

Φτάνει πια!  Είπαμε να αλλάξουν οι εποχές, να είμαστε πιο μπροστά σαν κοινωνία, να είναι πιο μπροστά και τα παιδιά από γενιά σε γενιά, αλλά εκείνα το παραέκαναν! Πέρασαν ολόκληρη δεκαετία στη ζωή τους, χωρίς να το προσπαθήσουν καν!

paidi3-ipopgr

 

Κάντο λίγο εικόνα σε παρακαλώ: ένα 7χρονο που χειρίζεται καλύτερα και από εσένα κινητό, τάμπλετ και υπολογιστή ενώ παράλληλα γνωρίζει βρισιές που μπορεί εσύ να μην ξέρεις καν τη σημασία τους και το «μαλάκας» το θεωρεί light. Ιδανική εικόνα, για έναν 20άρη.

Και συγγνώμη δεν κατάλαβα. Εγώ στην ηλικία του ένιωθα ντροπή όταν άκουγα το μαλάκας, όχι να το πω κιόλας. Μην σου πω ότι μερικοί από εμάς δεν ξέραμε καν τι σημαίνει σε εκείνη την ηλικία. Και δεν είμαι πια και τόσο μεγάλη για να έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα από τότε που πήγαινα εγώ δημοτικό. Εγώ θυμάμαι τα χρόνια του δημοτικού, ως τα πιο αθώα, τα χρόνια του ατελείωτου παιχνιδιού και της παιδικής αφέλειας. Πού έχει πάει τώρα όλη αυτή η αθωότητα; Γιατί τα σημερινά παιδιά μοιάζουν με έφηβους των 00s; Και ΠΩΣ θα είναι τα επόμενα παιδιά; Σαν τους σημερινούς 40ρηδες; Δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω να μάθω!

paidi1-ipopgr

Αυτό που θέλω σίγουρα να μάθω είναι το πότε θα βγω μια βόλτα και θα ακούσω παιδάκια να μιλάνε όμορφα και όπως πρέπει για την ηλικία τους.

Δεν υπάρχει πιο άσχημη εικόνα για εμένα από ένα μικρό παιδί που βρίζει λες και είναι στο γήπεδο.

paidi-ipopgr

Κι εσύ αν έχεις παιδί, φρόντισε να του μάθεις να χρησιμοποιεί όμορφες λέξεις και τόνισέ του τη σημασία του να έχει ένα πλούσιο και όμορφο λεξιλόγιο. Πες του ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και πόσα χάνει όταν δεν μιλάει όπως πρέπει. Βοήθησέ το να καταλάβει τη σημασία του να μιλάμε όμορφα. Κι αν σου πει: «και τι να κάνω όταν είμαι νευριασμένος;», να το βοηθήσεις να χρησιμοποιεί άλλες λέξεις στη θέση των βρισιών, που να δείχνουν το θυμό αλλά με πιο ευγενικό τρόπο.