Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή που είχαν στα πλαίσια της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στο Βερολίνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «παράδειγμα ευημερούσας κοινωνίας», ενώ για την Γερμανίδα Καγκελάριο είπε πως δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη και πιο σταθερή εταίρο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Για την TTIP, ο Μπ. Ομπάμα σημείωσε πως είναι σημαντικό να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στον εμπορικό τομέα, καθώς το εμπόριο βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων.

Αναφορικά με το Brexit ευχήθηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ την Ε.Ε. να είναι ομαλή, ενώ για την ίδια την Ε.Ε. είπε πως «είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία» και την κάλεσε να προστατεύσει το κεκτημένο της.

Για τις τελευταίες εξελίξεις με την Ουκρανία και την Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε: «Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με το πλαίσιο του Μινσκ στο ουκρανικό, αλλιώς οι δυτικές κυρώσεις θα παραμείνουν στη θέση τους».

Όσον αφορά το κατά πόσον πρέπει η Μέρκελ να βάλει ξανά υποψηφιότητα για την Καγκελαρία είπε απλά ότι αν ήταν Γερμανός μπορεί να την ψήφιζε, ωστόσο, δεν συνηθίζει να εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών.

Την Ρωσία ο Μπ. Ομπάμα την χαρακτήρισε «στρατιωτική υπερδύναμη με επιρροή σε όλο τον κόσμο. Για τη λύση προβλημάτων ανά τον κόσμο, χρειάζεται συνεργασία με τη Ρωσία. Όμως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμερίστούν οι αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Τα σχόλια του Ομπάμα για τον Τραμπ

«Είμαι ευτυχής να λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ότι το ΝΑΤΟ είναι μια δέσμευση των ΗΠΑ που δεν αλλάζει», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ο Τραμπ είχε μια αντισυμβατική εκστρατεία. Ο Τραμπ θα δει αρκετά γρήγορα ότι οι απαιτήσεις και οι ευθύνες ενός Προέδρου των ΗΠΑ, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αδιάφορα».

Μέρκελ: Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω

Την άποψη ότι η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω και η «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP) πρέπει να προχωρήσει», εξέφρασε απ’ την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Α. Μέρκελ εξήρε την συμβολή του Ομπάμα για τη συμφωνία για το κλίμα.

Για το ΝΑΤΟ:

Η Γερμανία έχει λάβει το μήνυμα για την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Άμυνα στο πλαίσιο του NATO και έχει προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση

Για τη Ρωσία και την Ουκρανία σχολίασε: «Η είσοδος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα θέμα που απαιτεί λύση, με τη συμβολή των ΗΠΑ».