Την ευκαιρία να κυβερνήσει η Αριστερά “για πρώτη φορά και όχι για δεύτερη” ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη, όπου βρέθηκε για τις ανάγκες της προεκλογικής του περιοδείας.

“Σας φέρνω μήνυμα μάχης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική του συγκέντρωση. “Από το Αιγάλεω, την Καισαριανή, τη Θεσσαλονίκη, τις πόλεις, τα χωριά, τις γειτονιές της πατρίδας: Ο λαός είναι όρθιος. Εμείς είμαστε όρθιοι. Και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως. Αλλά μια πρώτη. Μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά. Γιατί στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες. Δώσαμε δείγμα γραφής μιας διαφορετικής διακυβέρνησης με τη θηλιά στο λαιμό” συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε για την περίοδο της διακυβέρνησής του:

Θεσπίσαμε τις εκατό δόσεις που έδωσαν οξυγόνο ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σπάσαμε το λουκέτο της ΕΡΤ. Αρχίσαμε να βάζουμε χέρι στους ολιγάρχες της διαπλοκής και σε όσους γεμίζουν τις λίστες της φοροδιαφυγής. Καταργήσαμε το χαράτσι στα νοσοκομεία  και εξασφαλίσαμε την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. 

Ανοίξαμε το μέτωπο για τις συλλογικές συμβάσεις και καταργήσαμε το νόμο της πολιτικής επιστράτευσης. Υψώσαμε τείχος στις μαζικές απολύσεις και στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Και άλλα πολλά, που όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι μέτρα δημοκρατικά, φιλολαϊκά, προοδευτικά.

O τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στη σκληρή διαπραγμάτευση. Στην αντιμετώπιση των πιέσεων, των εκβιασμών, της πιστωτικής ασφυξίας. Στο μεγάλο στόχο της σωτηρίας. Κι έτσι, λίγα από όσα πρέπει να γίνουν προλάβαμε και μπορέσαμε να κάνουμε. Τώρα, όμως, χάρη στη δική μας αποφασιστική, αλλά και υπεύθυνη στάση, η κατάσταση σταθεροποιείται. Το Grexit, ο κίνδυνος χρεοκοπίας, τα χειρότερα, βρίσκονται πίσω μας. Τώρα μπροστά μας είναι ο δρόμος των αλλαγών. Που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Τώρα είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης.

Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Γιατί χωρίς τη δική σας συμμετοχή, τη συμμετοχή των πιο ζωντανών και πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας, τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Μέσο για να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στο εργασιακό καθεστώς, που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από το χαντάκι. Και να προχωρήσει σε ένα δρόμο δημοκρατίας, προόδου, και ανάπτυξης.
“Χτες είχαμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. “Ένα πρόγραμμα που δεν αποτελεί συρραφή σχεδίων επί χάρτου κάποιων σοφών. Το πρόγραμμά μας δεν είναι προϊόν ούτε κάποιου κομματικού σωλήνα, ούτε κάποιων εγκεφάλων ξεκομμένων από το λαό και τις αγωνίες του. Είναι ο οδικός χάρτης της απελευθέρωσης που προτείνουμε στο λαό”, συμπλήρωσε.
Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

Η απελευθέρωση, η ελευθερία, είναι για εμάς ο οδηγός. Απελευθέρωση από τα δεσμά ενός κράτους δυσκίνητου, γραφειοκρατικού, ταξικά προσανατολισμένου στα μεγάλα συμφέροντα, ανοιχτού στο ρουσφέτι και κλειστού στον πολίτη. Απελευθέρωση από κάθε είδους κοινωνικό, οικονομικό, κρατικό αυταρχισμό. Απελευθέρωση της δικαιοσύνης από την ταξική προκατάληψη, που μεταφράζεται σε ασυλία των μεγάλων συμφερόντων. Απελευθέρωση της εργασίας από το καθεστώς ζούγκλας, που παραδίδει τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα στη βουλιμία της εργοδοσίας. Απελευθέρωση από την ανασφάλεια στην περίθαλψη, για να μην εξαρτάται το μεγαλύτερο ανθρώπινο αγαθό, η υγεία και η ζωή, από το περιεχόμενο της τσέπης του καθενός. Απελευθέρωση της παιδείας από τα ασφυκτικά οικονομικά αλλά και ταξικά δεσμά που της έχουν επιβάλει. Απελευθέρωση από την καθημερινή ταπείνωση της ουράς στο ΙΚΑ, στην εφορία, στα δημόσια γραφεία, στις δημόσιες υπηρεσίες. Απελευθέρωση από την ανισότητα, έτσι που να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο δικαστή, στον αστυνόμο, στον έφορο, στον κάθε  δημόσιο λειτουργό.

Και υπογράμμισε:

Ξέρουμε ότι οι στόχοι που περιγράφονται στο πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικοί, αλλά δεν είναι εύκολοι. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί αγώνας δύσκολος, θα χρειαστούν θυσίες, θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και ωριμότητα. Αλλά υπάρχει μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Ή να την παρακάμψει. 

Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε, με όποιο κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές. Όχι μόνο γιατί οι αξίες, οι ιδέες, η ιστορία μας, ταυτίζονται με το όραμα αυτών των αλλαγών, από την αρχή της ύπαρξης μας. Αλλά και γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κανενός είδους κρυφές ή φανερές σχέσεις με τον κόσμο της φθοράς, του πλούτου, της διαφθοράς, της διαπλοκής. Με τον κόσμο εκείνο, για τον οποίο η κρίση, η λιτότητα, τη φτώχεια των πολλών, δεν είναι πληγή, αλλά ευλογία. Είμαστε στον αντίποδα αυτού του κόσμου. Είμαστε εχθροί αυτού του κόσμου.

Κι επειδή το ξέρουν, σαν εχθρούς μας αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που ο λαός αποφάσισε να ακουμπήσει πάνω μας τις ελπίδες του.

Αυτοί είναι από κει. Με τη διαπλοκή, τους κουμπάρους, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, τη Siemens, τα υποβρύχια, τις μίζες, τις λίστες τύπου Λαγκάρντ, τις φωτογραφικές τροπολογίες με τις οποίες χαρίστηκαν δισεκατομμύρια στους βαρόνους.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα μπορούν να γίνουν με δυο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι να τις πάρει η πλειοψηφία του λαού στα χέρια της. Και η δεύτερη να νικηθεί όλο αυτό το παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Τα κυκλώματα, η διαπλοκή, οι λαθρέμποροι, οι έμποροι ψυχών και σωμάτων, οι καλομαθημένοι τόσα χρόνια, που έχουν συμπήξει μαύρο μέτωπο με μεγάλα ΜΜΕ, και εκείνα τα πολιτικά κόμματα, με πρώτο και καλύτερο τη ΝΔ, που έδεσαν σαράντα χρόνια τη χώρα χειροπόδαρα, για να την παραδώσουν στα σόγια της ολιγαρχίας.
Και αναρωτήθηκε:

Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεθεριάσει με όλους αυτούς; Και υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει γιατί τον τελευταίο καιρό, από τη μια μας βρίζουν και μας συκοφαντούν, και από την άλλη ανεμίζουν πλαστικές σημαίες οικουμενικών λύσεων;  Να βάλουν κι εμάς, κι εσάς, το λαό, στο τσεπάκι τους θέλουν, αυτή είναι η αλήθεια. Οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης θέλουν. Οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Γιατί ένα πράγμα φοβούνται. Τον λαό μας όρθιο. Φοβούνται τον όρθιο ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του. Κι ενώ από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε. Σε τι; Να σας πω σε τι. Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν.

Πρόσθεσε ότι “αφού δεν τα κατάφεραν να μας πνίξουν με τη βοήθεια των δανειστών, τώρα -πάλι με τη βοήθεια των δανειστών, ας μην το ξεχνάμε αυτό- θέλουν να μας πνίξουν σε ένα πολιτικό χυλό. Ο λαός μας όμως γνωρίζει. Ξέρει ποιος είναι με ποιους“.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέες βολές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. “Επειδή όλοι τον τελευταίο καιρό ορκίζονται στην ανάπτυξη καλό είναι να θυμόμαστε τι σημαίνει η λέξη για τον καθένα”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Ανάπτυξη για τη ΝΔ του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του Άδωνι, του Κυριάκου, είναι οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η λιτότητα στην πιο άγρια μορφή της, η παντοδυναμία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξερίζωμα του αγρότη”, συμπλήρωσε.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Ανάπτυξη για μας, όμως, σημαίνει απελευθέρωση των ανθρώπων, των εργαζομένων, των παραγωγών, της κοινωνίας και της χώρας, από τα δεσμά που έχουν επιβάλει το σύμπλεγμα  της πολιτικής με τα μεγάλα συμφέροντα, τη διαπλοκή, η ταξική μονομέρεια και σκληρότητα. Σημαίνει κίνητρα στους νέους, στη νεανική και καινοτόμα πρωτοβουλία, στην επένδυση που έρχεται να κερδίσει, αλλά όχι να λεηλατήσει ανθρώπους και περιβάλλον. Σημαίνει σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό με θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και θα σέβεται το περιβάλλον. Και σε αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό εντάσσεται και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο Πτολεμαϊδα 5 για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να προχωρήσουμε.

Γι’ αυτό είναι πια απαραίτητο για τις εργαζόμενες τάξεις, για την αγροτιά, για το αύριο, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό. Να κόψουμε το Γόρδιο Δεσμό. Να δώσουμε την ισχυρή εντολή και στήριξη στην Αριστερά.