Αλλάζουν τελικά στάση οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίοι έλεγαν πως θα καταψηφίσουν άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορά την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε, πως την Τρίτη τα μέλη των Οικολόγων συναντήθηκαν εκτός από τους Φλαμπουράρη – Τσακαλώτο και με τον Πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί, πως μετά τη συνάντηση Τσιρώνη και Δημαρά με τον Πρωθυπουργό αποφάσισαν να μην πουν «όχι» αλλά «ναι» στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

Να θυμίσουμε, πως οι Τσιρώνης και ο Δημαράς είχαν δηλώσει πως θα καταψήφιζαν μόνο το συγκεκριμένο άρθρο και όχι επί της αρχής το άρθρο.

Τι αναφέρει η Κυβέρνηση;

Τονίζει πως δεν ιδιωτικοποιείται το νερό, καθώς, όπως αναφέρει το 51% των μετοχών των οργανισμών ύδρευσης θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου.

Μετά τι συνάντηση τους στο Μαξίμου οι δύο βουλευτές των Οικολόγων μετέβησαν στη Βουλή.

Κατατέθηκε σχετική νομοθετική βελτίωση:

Το μεσημέρι της Τρίτης κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετική νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.

Η αλλαγή εστιάζει στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου και αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στο υπερταμείο. Εκεί έχει προστεθεί η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις».

Να σημειωθεί, πως επίσης στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου από αυτές».

Αναλυτικά απόφαση που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων:

«Με βάση:

– Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

– Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού

– Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

– Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

– Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

– Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

photo:Nick Paleologos / SOOC