Ο Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ τη συμφωνία για το κλίμα.

Πρόκειται για μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε από σχεδόν 200 έθνη το 2016 και θεωρείται σημαντικό επίτευγμα από τον προκάτοχό του Trump, B. Obama.

“Για να εκπληρώσω το επίσημο καθήκον μου να προστατεύσω την Αμερική και τους πολίτες της, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα”, δήλωσε ο Trump, ανακοινώνοντας την απόφαση την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

«Από σήμερα, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν κάθε εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και τα «δρακόντεια» φορτία που έχει επιβάλει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Donald Trump, η εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει κόστος τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες βιομηχανικές θέσεις εργασίας, με μαζικές μειώσεις στην παραγωγή χαρτιού, τσιμέντου, σιδήρου και χάλυβα, άνθρακα και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι στόχος της συμφωνίας του Παρισιού ήταν «η εξόντωση των ΗΠΑ».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι ΗΠΑ αποχωρούν απ’ τη συμφωνία μέχρι να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με την οποία «οι πολίτες των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ θα γίνουν απόλυτα σεβαστοί από τους εταίρους τους παγκοσμίως. Η συνθήκη του Παρισιού είναι από κάθε άποψη μη αποδεκτή για τις ΗΠΑ. Οι εταίροι μας οι οποίοι μολύνουν πολύ περισσότερο από εμάς όπως η Κίνα και η Ινδία μπορούν να πράξουν πολύ διαφορετικά ενώ σε εμάς απαγορεύεται. Ο μόνος στόχος της συνθήκης του Παρισιού ήταν να εξοντωθούν οικονομικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολίτες τους».

Ο Donald Trump έκανε παράλληλα γνωστό ότι η χώρα του σταματά την οικονομική ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού για το κλίμα, λέγοντας πως τα κεφάλαια που εξοικονομούνται θα δοθούν για την ενίσχυση της Αμερικανικής οικονομίας.

Η αντίδραση της Greenpeace

Η Greenpeace αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Donald Trump, με την γενική διευθύντρια, Jennifer Morgan, να λέει πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου «θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση καθώς και σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η ίδια συμπλήρωσε πως «η απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού θα καταντήσει τις ΗΠΑ από παγκόσμιο κλιματικό ηγέτη σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Πρόκειται για μία ηθικά χρεοκοπημένη απόφαση που ο κ. Trump στο μέλλον θα μετανιώσει πικρά. Η παγκόσμια κλιματική δράση δεν είναι απλώς ένα νομικό ή πολιτικό ζήτημα προς συζήτηση, αλλά μία αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη».

Σύμφωνα με την Greepeace, o Trump «παραδίδει την αμερικανική κυριαρχία στους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες, που εκμεταλλεύονται το διεθνές μομέντουμ προκειμένου να προστατέψουν το κλίμα και τις χώρες τους μέσω της μεταστροφής τους σε οικονομίες που τροφοδοτούνται με καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Γινόμαστε μάρτυρες μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία της νέας εποχής».

Τέλος, η κα Morgan σχολίασε πως το γεγονός ότι μόνο οι ΗΠΑ αποφάσισαν ν’ αποχωρήσουν απ’ τη συμφωνία για το κλίμα δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο κ. Trump.

Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή φρουράς σε παγκόσμιο επίπεδο: καθώς η Αμερική επισήμως επιλέγει το παρελθόν, πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι από όλο τον κόσμο προχωρούν προς το μέλλον